Ο Λιανός για τα 20χρονα της «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ»

Newsroom
20/11/2022 11:59
 
 
 

 

Δεν πίστευα στα μάτια μου. Ξύπνησα προχθές ταχιά-ταχιά και στην περιδιάβαση που συνηθίζω να κάνω στον Τύπο πριν να πάω στη δουλειά μου σκοντάφτω σε μια δήλωση-βόμβα. Βόμβα υδρογόνου. Είδα και την καλλιτεχνική φωτογραφία του λεβέντη μας-στις ομορφιές του, μην το αναλύσουμε περαιτέρω-, και πάω κατευθείαν στο ψητό.

«∆ηµήτρης Λιανός, ∆ήµαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
«Η διάνυση 20 χρόνων ζωής µιας εφηµερίδας είναι επίτευγµα, ειδικά σήµερα που ο έντυπος περιφερειακός τύπος δοκιµάζεται σκληρά και η ψηφιακή εποχή αλλάζει τα δεδοµένα στη δηµοσιογραφία.
Αξίζουν θερµά συγχαρητήρια στους συντελεστές της εφηµερίδας, που κρατούν ψηλά τη σηµαία της έντυπης ενηµέρωσης και µάλιστα σε έναν δύσκολο, πολυνησιακό νοµό.
Εύχοµαι η “Κυκλαδική” να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην πληροφόρηση των Ναξιωτών και ευρύτερα, µε προσήλωση στις αρχές της δηµοσιογραφικής δεοντολογίας, µε έγκυρη και αντικειµενική ενηµέρωση»*.

Τάχασα. Το εσπρεσάκι δεν μου αρκούσε για να ξελαμπικάρω. Ο καχύποπτος και πονηρός νους μου πήγε στην προβοκάτσια. Λίγες γίνονται τελευταία; Είναι δυνατόν ο δήμαρχος των εξωδίκων και μάλιστα στην «Κυκλαδική» να έχει αλλάξει πλεύση και να υμνεί τη σημασία της ενημέρωσης; Να χρησιμοποιεί με τόση ευκολία κλισεδάκια (ο κειμενογράφος του ντε, δεν έχει σημασία); Μέχρι και ο Αβραάμ Λίνκολν, που καθ’ όλη τη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου επέτρεπε την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, μπορούσε ν’ αναστηθεί από την έκπληξη! Βέβαια, ο πολυμαθής δήμαρχος (οι κειμενογράφοι του θέλω να πω) αναφερόταν, απ’ ό,τι έμαθα και στο Σύνταγμα του Άστρους του 1823 και στα μετέπειτα, για να δείξει τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου, αλλά οι περιορισμοί των εφημερίδων, που δουλεύουν με λεξίμετρο, δεν του επέτρεψαν να ξεδιπλώσει τις φιλελεύθερες ιδέες του. Ίσως το κάνει με μια δήλωσή του υπέρ του Βαξεβάνη!

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά, είπε μέσω του δελτίου Τύπου, κλισέ κι αυτό (αποφεύγει τα τηλέφωνα λόγω predator):

«Πολλοί με κατηγορούν για τις σχέσεις μου με τον τοπικό Τύπο. Ακούστε. Θα τα πω όλα. Άλλοι ευθύνονται γι’ αυτό. Εγώ θέλω να δίνω συνεντεύξεις, αλλά μου λένε: πώς θα πας ξυπόλυτος στ’ αγκάθια; Τέτοια …κατακάθια έχω δίπλα μου. Εγώ τον Τύπο τον σέβομαι. Ειλικρινά. Διάβασα το εξώδικο που μου έγραψαν οι Μαυρομμάτης-Καραμπίνης-Βρούτση για την «Κυκλαδική» στην Οικονομική Επιτροπή. Με καμάρι και στόμφο. Δεν απειλώ. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου. Ξέρετε, άλλωστε, την ευγένειά μου. Απλά λέω ότι, αν δεν συμμορφωθεί η εφημερίδα με ό,τι λέω, υπάρχει και η πλατεία Πρωτοδικείου. Από πού κι ως πού είναι αυτό απειλή; Μην παρεξηγείτε τις υψηλές οκτάβες στον τόνο της φωνής μου ή τα ακαταλαβίστικα για σας, επειδή δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταχύτητα και τον ειρμό της σκέψης μου.

Πολλοί μου λένε: ρε δήμαρχε γιατί δεν έστελνες μια απάντηση στην εφημερίδα αν σε έθιγε κάτι, για να υπάρχει τυχόν διευκρίνηση και διάλογος που τόσο λατρεύεις… Ξέρετε, ήταν παραμονή της 28ης, θυμήθηκα το ιταλικό τελεσίγραφο και είπα: ας στείλω και ένα στην Ανδρούτσου και στον Δεμερτζή. Τζάμπα είναι ή μάλλον κοστίζει λίγο, όσο η αμοιβή του δικαστικού επιμελητή, γιατί οι δικηγόροι είναι δικοί μου, δηλαδή του Δήμου (μου). Άκουσα ένα ηχηρό ΟΧΙ. Το εξετάζω με τους συνεργάτες μου (ξεχάστε προς το παρόν τη λέξη κατακάθια). Να τελειώσω και με κάτι που δείχνει τη φιλοσοφημένη προσέγγισή μου: διαβάζω τώρα τον “Ανήφορο”, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη που μόλις κυκλοφόρησε. Ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα, τα οποία διαρκώς κυνηγούν τον άνθρωπο. Φοβάμαι πολύ τη φθορά…».

Η παραπάνω ανακοίνωση, μια και ο δήμαρχος δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τύπο (το έκανε με τον ΦοΔΣΑ και την πάτησε), συντάχτηκε και διοχετεύθηκε από το δημαρχιακό περιβάλλον, το γνωστό σύστημα και παρα-σύστημα Λιανού, κάποιους embedded «δημοσιογράφους», «δημοσιογράφους κηπουρούς» που όλοι ξέρουμε με τα ονοματεπώνυμά τους.

Εγώ, ο όφις, δεν έχω παρά να τη σχολιάσω.

Μιλά γενικά και αόριστα (και δεν είναι σημερινό το πρόβλημα, όπως ανιστόρητα λέει) για τις δυσκολίες επιβίωσης του επαρχιακού Τύπου, ειδικά στα νησιά. Δεν λέει τι (δεν) κάνει για την υποβοήθησή του. Μήπως το αντίθετο έμπρακτα επιδιώκει;

Πρέπει κάποιος γνώστης, εκτός του περιβάλλοντός του φυσικά, να του εξηγήσει τι είναι δηµοσιογραφική δεοντολογία και από πού πηγάζει, τι θα πει τυποκτόνα νομοθεσία, τι θα πει ερευνητική δημοσιογραφία, έγκυρη και «αντικειµενική» ενηµέρωση, αλλά και ανοχή στην κριτική, συχνή επαφή με τον Τύπο, διαφάνεια, διευκόλυνση του δημοσιογραφικού έργου. Να πάψει να εκτρέφει τα ιδεολογήματα της έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης, που κρύβουν ιδιοτέλειες και τον φόβο της αδέσμευτης δημοσιογραφίας.

Ο Λιανός ετοιμάζεται, όπως μαθαίνω, με πλοηγό τις φιλελεύθερες για τα βιβλία και έντυπα και φιλεργατικές ιδέες του, να τα βάλει και με το αφεντικό της φίλης και συμμάχου Amazon και να καταγγείλει τη συνεργασία της με τον Δήμο Νάξου, επειδή ο επιχειρηματικός αυτός κολοσσός θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους. Ο δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos, ο ιδρυτής, και ο Andy Jassy, ο διευθύνων σύμβουλος, το έχουν μάθει, θορυβήθηκαν και απευθύνθηκαν στο αφεντικό.

Τα έχει πάρει, όμως, στο κρανίο ο δήμαρχος. Το αφεντικό τον συγκρατεί προς το παρόν. Ο (και) επιχειρηματίας δήμαρχος βλέπει και ζυγίζει το όφελος που θα έχει στις εκλογές από μια τέτοια πράξη.

Αν είναι δυνατόν να συμβεί και αυτό, μετά το στραπάτσο με την «Κυκλαδική»! Όλα στο βωμό των εκλογών θα τα θυσιάσουμε; Ναι, αλλά υπάρχει και η αξιοπρέπεια η ευθιξία, ο εκτραχηλισμός του Τύπου, η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου!

Σε κάποια γωνιά του δημαρχιακού Μεγάρου καραδοκεί ο Μώμος! Με τη χλεύη, το σκώμμα και τον σαρκασμό στα χείλη. Δεν τον έχει πάρει χαμπάρι ο Λιανός.

Όχεντρα

*Όπου διάνυση, 20, «Κυκλαδική», διάβαζε συμπλήρωση, 40, «Κοινή Γνώμη». Οι δύο ημερήσιες εφημερίδες του νομού Κυκλάδων. Έκαναν λάθος στον αποδέκτη οι αυλάρχες του Δημαρχείου (εξάλλου η «Κυκλαδική» κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της στις 10 Μαΐου 2001) και γι’ αυτό άκουσαν τα σκο-ΛΙΑΝΑ τους από τον λιανοδήμαρχο. Πράγμα, βέβαια, καθόλου ασυνήθιστο και περιστασιακό.

(κομμένη) Όχεντρα

(Visited 473 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*