Η (μ)παστούρα του Γιάννη Βρούτση

Newsroom
04/12/2022 02:39
 
 
 

 

Το θέμα του μπαστουρώματος των κατσικοπρόβατων έκλεψε προχθές την παράσταση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το έθεσε ο Γιάννης Βρούτσης και ομολογουμένως ήταν μια εύθυμη νότα, που χρειαζόμαστε πότε-πότε στους άραχλους καιρούς μας. Νάναι καλά.

Αυτό που δεν ξέρετε, βέβαια, και το predator της στήλης κατέγραψε, είναι ο διάλογος, μακριά απ’ τα μικρόφωνα, μεταξύ μεζέ και άκρατου οίνου.

– Γιώργο, με παραδέχεσαι; Έκανα καταλυτική παρέμβαση για τη μπαστούρα.

– Μα, Γιάννη μου, πιστεύεις αληθινά ότι αυτό είναι κύριο πρόβλημα, κυρίαρχο ζήτημα ανάπτυξης στα νησιά; Έτσι ακριβώς είπες. Εντάξει, έχουν μικρό κλήρο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα επιβραβεύουμε παραβατικές συμπεριφορές, κακοποιήσεις ζώων.

– Η μπαστούρα, Γιώργο, είναι αρχαιοελληνικό έθιμο. Και τα έθιμα πρέπει να τα σεβόμαστε. Παλιά υπερτερούσαν του νόμου.

– Basta, basta, όλα τα έθιμα είναι ή πρέπει να είναι ανεκτά σε μια σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία; Υπάρχει και ο νόμος 4830/2022 που ψηφίσαμε εμείς. Υπάρχει και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Βλέπεις πως γινόμαστε τακτικά θέμα επίκρισης για τα γαϊδούρια και μουλάρια της Σαντορίνης;

– Μια και χρησιμοποίησες ιταλικές λέξεις, να σου πω ότι η λέξη μπαστούρα προέρχεται από την ιταλική pastura, που σημαίνει βόσκηση, άρα έχει και γλωσσολογική παράδοση η χρήση της…

– Ναι, αλλά η αρχική σημασία της εκφυλίστηκε.

– Άκουσες, όμως, τι είπα για τη Τζιά; Το μπαστούρα είναι «δευτερογενές προϊόν». Στην αρχαία Τζιά το λέγαν αλλιώς.

– Δίπους; Μα δίπους είναι ο άνθρωπος.

– Άλλη είναι η λέξη, “διπούτσωμα”, απλά φαντάζεσαι να την έλεγα ενώπιον του κοινού στο Δημαρχείο; Την ίδια ώρα θα γινόμουν viral, όχι πως θα το αποφύγω και τώρα. Ξέρεις πόσο αγαπούν στο χωριό μου τα ζώα; Η κτηνοτροφία, το ζωικό κεφάλαιο, είναι ο βιος τους. Αφού, όταν τα σφάζουν ρίχνουν το κλάμα της ζωής τους. Στο κάτω-κάτω να ισχύει η απαγόρευση στη στεριά και στα νησιά να επιτρέπεται το μπαστούρωμα (δεν επαναλαμβάνω τη τζιώτικη λέξη), λόγω μικρού κλήρου, όπως σας είπα.

– Μα, Γιάννη μου, πρέπει να ξέρεις πως ο νόμος μιλά για την ιπποπέδη ρητά και η κακοποίηση αφορά όλα τα ζώα.

– Εδώ έχουν λυσσάξει οι οικολόγοι ή οι δήθεν οικολόγοι.

– Ξέρω, ξέρω ένας Φλώριος από την Απείρανθο έχει βομβαρδίσει τις Υπηρεσίες με καταγγελίες, βάσιμες οφείλω να πω.

– Όχι και βάσιμες… Έτσι θα κερδίσουμε τις εκλογές; Με τους Φλώριους και όχι με τους Μανιούς; Χωριανός είναι κι αυτός. Αθάνατο Φιλώτι. Να μην ξεχάσω και την Αμοργό που πατά το ένα μου πόδι-για δίποδα δεν μιλήσαμε;-, αλλά και τα άλλα νησιά από τα οποία αρμέγω, όπως ο βοσκός το γάλα, ψήφους.

– Πολύ συναισθηματικό σε βρίσκω, Γιάννη. Στο Υπουργείο Εργασίας δεν σε ήξερα έτσι.

– Οι ρόλοι αλλάζουν, Γιώργο μου, στην πολιτική και το ξέρεις καλά. Εσύ που υποσχέθηκες κι εδώ, όπως αλλού, τα πάντα σε όλους, γιατί δεν πήρες καθαρή θέση για τη μπαστούρα; Αν είναι να απαγορεύσουμε κάτι είναι το …Φόρτωμα στα …γαϊδουρομούλαρα, είπε γελώντας ο πρώην εφοριακός.

Ο Γιώργος δεν γέλασε καθόλου. Είδε μάλιστα ανοιχτό το τηλέφωνο του Βρούτση και υποπτεύθηκε ότι κάποιο predator θα έχει παρακολουθήσει όλη τη συνομιλία. Εν τω μεταξύ το τραπέζι δυσανασχέτησε από τον μεμονωμένο διάλογο του Γιώργου και του Γιάννη, αλλά ο τελευταίος βροντοφώναξε.

– Για τη …χορτονομή της εξουσίας συζητούσαμε, συναγωνιστές μου.

Πάντως το εκλογικό μπαστούρωμα πλησιάζει. Εκτός από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα επί σκηνής, υπάρχουν πολλοί Μαυρογιαλούροι και στη σύγχρονη πραγματική πολιτική και όχι μόνο στην παραστατική τέχνη. Το ερώτημα είναι: «Υπάρχει και φιλότιμο»;

Όχεντρα

(Visited 487 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*