«Κατεβάστε την ανάρτηση, αλλιώς…» (Πώς το είπε η… Τσαπανίδου;)

Newsroom
12/02/2023 23:02
 
 
 

 

Ο κ. Λευκός σαν το χιόνι, ας πούμε (τυχαίο επώνυμο), τηλεφώνησε μάλλον από την Αθήνα στον συνδιαχειριστή του naxostimes.gr επιτακτικά:

-Σβήστε τέσσερις γραμμές από το «Είναι αλήθεια…», αλλιώς…

-Σαν τα χιόνια… Αλλιώς; Ποιος είστε κύριε και ποιον (και τι) εκπροσωπείτε; Είναι αλήθεια αυτό που γράφουμε; Μάλιστα το γράφουμε με ερωτηματικό τρόπο, ενώ θα μπορούσαμε να το γράψουμε ως είδηση, γιατί διασταυρώσαμε τις πληροφορίες μας. Απαντήστε, αν έχετε κάτι να πείτε. Επιδιώκουμε τον αντίλογο. Αφήστε με τώρα, γιατί έχω σοβαρότερα πράγματα αυτή τη στιγμή…

-Καλά, καλά…

Το τηλεφώνημα δεν πρόλαβε να ανασάνει και ακολούθησε ένα άλλο, από γυναίκα αυτή τη φορά, την κυρία Δυσμένεια (τυχαίο όνομα), ας πούμε, προς τη συνδιαχειρίστρια τώρα του ειδησεογραφικού ιστότοπου με απειλητικότερο και θρασύ τρόπο.

-Αποσύρετε τις πέντε γραμμές που θίγουν συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλιώς…

-Ποια είστε κυρία μου και τι εκπροσωπείτε;

-Ακούσατε τι σας είπα;

-Όχι αυτό το ύφος σε μένα. Αναφέρεται όνομα στο δημοσίευμα ή περιγράφεται παραστατικό, αναπλάθεται, αναπαρίσταται, μπορεί και να φωτογραφίζεται το πρόσωπο και το περιστατικό; Η ουσία δεν ενδιαφέρει;

-Θίγετε την τιμή και υπόληψη…

-Αναφέρουμε ένα συμβάν και είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Υπαινικτικά, που είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής γραφής, και γίνεται για διάφορους λόγους. Ακόμη και για να ασκήσει τη σκέψη και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι αλήθεια αυτό; Αν δεν είναι, απαντήστε στην ερώτησή μας. Το κόλπο των εκβιασμών, των απειλών εξωδίκων, μηνύσεων και αγωγών δεν μας πτοεί. Δεν ιδρώνει το δημοσιογραφικό αυτί μας. Καταλάβετέ το.

-Η άλλη λύση είναι, να σας κοτσάρω μια μήνυση…

-Ακούστε, οι απειλές αλλού. Αυτό που κάνετε είναι εκφοβισμός, είναι προσβολή της ελευθεροτυπίας, κυρία Δυσμένεια, και είναι ντροπή να γίνεται από νέο πρόσωπο.

Θα μπορούσε να τους απαντήσει και η Πόπη (Τσαπανίδου), που η αυθόρμητη και μη πολιτικά (γι’ αυτούς) ορθή, στερεότυπη ή ξύλινη έκκλησή της αλλοιώθηκε και χυδαιοποιήθηκε (από τους… αρίστους, τζέντλεμεν και σαλονάτους): Πάρτε φόρα μπεχλιβάνηδες… Τράτο το λέμε στη Νάξο. Από το Σκαδό μέχρι την Τραγαία, ας πούμε.

Το τηλεφώνημα έκλεισε, το δημοσίευμα παρέμεινε αγέρωχο στη θέση του και τις απειλές διαδέχθηκε η εύγλωττη σιωπή. Τα ερωτήματα, όμως, από αυτές τις γραφικές και μεταποιημένες στιχομυθίες αφορούν τον τρόπο αντίδρασης ανθρώπων που έχουν άμεση σχέση με το αληθινό περιστατικό (και γνωρίζουν ότι είναι αληθινό), αλλά και από επιστήμονες που υποτίθεται ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, άσχετα αν έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για την πραγματικότητα. Ή -το χειρότερο- γνωρίζουν την αλήθεια και συμπεριφέρονται με ανοίκειο και απειλητικό τρόπο, νομίζοντας ότι θα κάμψουν την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελεύθερη έκφραση. Νομίζοντας ότι θα ικανοποιήσουν τον πελάτη τους βιάζοντας ή αλλοιώνοντας την πραγματικότητα ή μεταφέροντας την αλήθεια, όπως τη διηγείται ο εντολέας τους. Τη δουλειά τους κάνουν από μια πλευρά, αλλά με ποιο τρόπο; Η δεοντολογία λειτουργεί;

Η πράξη τους, βέβαια, που έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα, αποσκοπεί και στο να απογοητεύσει τους πολίτες να προστρέχουν στα Μέσα για τα προβλήματά τους.

Ματαιοπονούν. Η αλήθεια, όπως το φως, δεν κρύβεται υπό τον μόδιον. Τα Μέσα, ειδικά σήμερα, δεν μπορεί να αλυσοδεθούν, να μαστιγωθούν, όπως επιχείρησε ο Ξέρξης με τη θάλασσα του Ελλησπόντου.

Εμείς πάντως δεν ασκούμε διατεταγμένη δημοσιογραφία. Οι σελίδες μας είναι ανοιχτές στον λόγο και αντίλογο. Οι λογής Slappers, όποια επαγγελματική η πολιτική προβιά και αν φορούν, δεν πρόκειται να σβήσουν το ακοίμητο φως της είδησης και του ελεύθερου σχολιασμού της. Είναι καταδικασμένοι να σβήσουν πριν σβήσει η φλόγα της έρευνας και της δημοσίευσης που είναι «η ψυχή της δικαιοσύνης» κατά τον Μάγερ.

Tα ερωτήματά μας δίνουν ευκαιρία απαντήσεων. Στηρίζονται σε περιστατικά που έχουν στοιχεία σχεδόν πλήρους απόδειξης. Όσοι δεν τα αξιοποιούν, θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους, όταν θα σκάσει η είδηση.

Είμαστε ένα Portal ποικίλης ύλης με πλούσια θεματολογία, μια διαδικτυακή πύλη ειδήσεων, ενημέρωσης και σχολιασμού της επικαιρότητας.

Μην ξεχνάτε ή μάθετε, αν δεν το ξέρετε, κ. πωγωνοφόρε Λευκέ και κυρία γλυκιά Δυσμένεια, τη ρήση του CP Scott, ιδρυτή του Guardian: «Comment is free… but facts are sacred».

Όχεντρα

(Visited 1.398 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*