Αγαπησιάρικη μέρα…

Newsroom
14/02/2023 19:53
 
 
 

 

Αγαπησιάρικη μέρα η σημερινή. Τρυφερή και ευαίσθητη σαν τον κρίνο της θάλασσας.

Εμπορικοποιημένη. Μα τι δεν γίνεται αντικείμενο συναλλαγής στην καπιταλιστική κοινωνία μας; Διεθνοποιημένη, παρά τους γεωπολιτικούς κραδασμούς και τις εθνικές περιχαρακώσεις στη σύγχρονη φάση της παγκοσμιότητας.

Η Διεθνής του Έρωτα. Είναι το μόνο πολύχρωμο λουλούδι που ριζώνει σε όλα τα χώματα, γιατί, ασφαλώς, υπάρχουν αναγκαίοι και ικανοί λόγοι. Λόγοι καρδιάς και αγοράς, γλυκά και αντιφατικά διαπλεκόμενοι. Τα κοινωνικά δίκτυα, πέραν των ηλεκτρονικών, ανασταίνονται αίφνης. Έστω περιστασιακά. Οι σεισμικές δονήσεις καταγράφονται από τους ψυχικούς σεισμογράφους. Και αφήνουν και συμβολικούς νεκρούς στο διάβα τους.

Οι αγάπες συνήθως διαρκούν. Εγγράφονται στα έγκατα του εαυτού μας και ζουν ακόμη και όταν πεθάνουν. Μας συνοδεύουν ασυνείδητα στις αυθόρμητες σκέψεις και εκδηλώσεις μας, στη λογική και στα ένστικτά μας, στη νοσταλγία και στην προσωπική ιστορία των (συν)αισθημάτων μας.

Παίζουν, ασφαλώς, μεγάλο ρόλο στη ζωή και ωρίμασή μας. Θετικά και αρνητικά καταλυτικό. Γι’ αυτό, το ερώτημα «πού πάνε οι μεγάλες αγάπες, όταν τελειώνουν», έχει πειστική απάντηση. Είναι εδώ, μέσα μας, γιατί έχουν προκύψει σε κάποια φάση της ζωής μας και έχουν επηρεάσει το Είναι μας, έτσι ή αλλιώς. Μας συνοδεύουν αθόρυβα, αθέατα, σαν καλόβουλο ή κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό, με ενεργό παρουσία στις πράξεις και παραλείψεις μας.

Ο Γ. Σεφέρης στον «Ερωτικό Λόγο» τα λέει υπέροχα:

«…Μες στον καθρέφτη η αγάπη μας, πώς πάει και λιγοστεύει
μέσα στον ύπνο τα όνειρα, σκολειό της λησμονιάς
μέσα στα βάθη του καιρού, πώς η καρδιά στενεύει
και χάνεται στο λίκνισμα μιας ξένης αγκαλιάς…».

Αλλά ο έρωτας είναι τραγούδι, μελωδία, ποίημα. Μάς το θυμίζει το «Ερωτικό» των Μικρούτσικου-Αλκαίου, άψογα σμιλεμένο το 1982 σαν άγαλμα του Φειδία.

Και οι Πυξ Λαξ με το τραγούδι τους το 1996 «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο» μάς δίνουν τη δική τους οπτική και προοπτική. Ποιος στ’ αλήθεια ξέρει ότι οι στίχοι αυτού του τραγουδιού είναι της σπουδαίας συγγραφέα μας Μάρως Βαμβουνάκη;

Σήμερα ακόμη και ο Λιανός μπορεί να αγαπηθεί με τον Χατζημάρκο. Εδώ η πρώην αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Φτακλάκη (του συνδυασμού Μαχαιρίδη, Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας ) σφιχταγκαλιάστηκε με τον Μητσοτάκη!

Αγαπησιάρικη μέρα σας λέω…

Όχεντρα

(Visited 231 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*