Μια βόλτα στο «Σουλάτσο» με τον Φώτη και τον Βασίλη

Newsroom
19/03/2023 20:18
 
 
 

 

Το «Σουλάτσο» ήταν και πάλι στις δόξες του. Ο πρόναος του ναού της ναξιακής Δικαιοσύνης, του Πρωτοδικείου, προσφέρεται για προδικαστικές και μεταδικαστικές συζητήσεις, χαλαρώσεις ή εντάσεις. Στατικό, παρότι… σουλάτσο (sollazzo στα Ιταλικά, δηλαδή σεργιάνι -τουρκική αυτή η λέξη- περίπατος στα δύσμοιρα Ελληνικά). Εκεί, λοιπόν, μου είπαν ότι συνεχίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Ο Φώτης, τακτικός θαμώνας, απολάμβανε το εσπρεσάκι του πριν μια δικαστική μάχη. Είχε μια δύσκολη ποινική υπόθεση να χειριστεί και έπρεπε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Ο πελάτης ήταν μπρούκλης. Εξάλλου, χωρίς επαρκείς δικηγορικές αμοιβές, πώς μπορεί να διαθέτει δωρεάν το νομικό οπλοστάσιό του στον Δήμο και στο εκλογικό χρηματιστήριο;

Σε παρακείμενο τραπέζι, δυο πρωινοί, μόνιμοι πελάτες δεν είχαν ακόμα ξυπνήσει από την αχνιστή μυρωδιά και την καυτή γουλιά του «πολλά βαρύ και όχι». Παραδοσιακοί αυτοί στις καφεπροτιμήσεις τους.

-Μα δεν έχει νομικό σύμβουλο και δυο μάλιστα επί Λιανού –Μαυρομμάτη ο Δήμος, ρωτά ο ένας τον άλλο, που άκουσε για τις δωρεάν νομικές υπηρεσίες του Φώτη, ο οποίος δημόσια και επανειλημμένα τις προβάλλει.

-Και βέβαια. Και μάλιστα οι διατάξεις υπέρ συγγενών εξ αίματος και εξ αγχιστείας και ημετέρων (τα συγγενικά και… πελατειακά δικαιώματα) εφαρμόζονται πιστά και μεθοδικά στο δημαρχιακό κατάστημα (νεωτερισμών) του Λιανού.

-Τότε, με ποιο θεσμικό δικαίωμα παρεμβαίνει ο Φώτης και …εξαργυρώνει πολιτικά και ψηφοθηρικά τις νομικές συμβουλές του;

-Μα το όνομα, φίλε μου, έχει αξία. Το brand που λέει ένας άλλος Γλιναδιώτης. Εδώ που τα λέμε, περισσότερο Γλινάδο δεν καταναλώνουμε από αυτό που παράγουμε;

-Και τι προϊόν; Από το κάτω ράφι, όπως το «καλάθι του Γεωργιάδη».

Η συζήτηση είχε ανάψει, καθώς ο παρακαθήμενος Φώτης ασχολούνταν επιδεικτικά με την καθοδήγηση της πελατείας του, και νάσου σκάει μύτη ο Βασίλης. Ενώ όλοι περίμεναν ότι θα έχουμε συνέχεια του επεισοδιακού τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς «Σουλάτσο» και Δημαρχείο μπλέκονται γλυκά σαν τα υλικά μιας πετυχημένης συνταγής, οι θαμώνες έμειναν άφωνοι.

-Καλημέρα Φώτη. Ξέρεις, ψέλλισε απολογητικά, τη Δευτέρα μπορεί να φάνηκε σαν σόου αυτό που έκανα, αλλά αποχώρησα οργίλος από το Συμβούλιο, επειδή είχα μια συνάντηση για το νέο δημοτικό συνδυασμό που φτιάχνουμε, με άλλον επικεφαλής, δικό μου, όμως, και έπρεπε να πάω.

-Και δεν μπορούσες να μην έλθεις ή να βρεις άλλο τρόπο αντίδρασης ρε Βασίλη;

-Ήλθα γιατί δεν έπρεπε να αφήσω τα …Τέμπη ανυπεράσπιστα και παράλληλα έψαχνα να βρω μια καλή ευκαιρία. Είπα, ο Φώτης δεν μπορεί, θα δώσει μια ευκαιρία για να δικαιολογήσω την αποχώρησή μου. Πάντα δίνει, εδώ δεν θα μου κάνει τη χάρη;

-Και τι είπα, ρε φίλε; Από μικρό με γοήτευε ο Καραγκιόζης. Οι πράξεις του δε νομίζω ότι πληρούν την αντικειμενική υπόσταση κάποιου εγκλήματος.

-Αντικειμενικά, όμως, επειδή κάποιος χαρακτηρισμός έχει προσλάβει αρνητική, εξυβριστική σημασία, πρόσβαλες δημόσια και με δόλο την τιμή και την υπόληψή μου.

-Ξέρεις πόσο εκτιμώ την προσωπικότητά σου και δεν μπορούσα να σε καταφρονήσω, όταν μάλιστα είσαι και συνάδελφος εν δικαστηρίοις. Εξάλλου, ο χαρακτηρισμός ήταν πολιτικός.

-Μα δεν είναι η πρώτη φορά και δεν γίνεται μόνο σε μένα. Ξέρεις, δεν έχω τη γαλατική συμπεριφορά του Λεονάρδου. Είμαι αψύς σαν ορεινός, εξάπτομαι όπως ο …Πολάκης.

-Ναι, αλλά να ανατρέχεις στο «κάμα σούτρα» και στο λεξιλόγιο με slang εκφράσεις δεν είναι σωστό για ένα Συμβούλιο που εκπροσωπεί τον ναξιακό λαό…

-Μα ο λαός δεν εκφράζεται έτσι; Και επιπλέον δεν πρέπει να τον εκφράζουμε αυθεντικά;

-Άλλο λαό εκφράζεις εσύ και άλλο εγώ.

-Εδώ συμφωνούμε. Αλλά η συμπεριφορά σου ξεχειλίζει το ποτήρι της φιλωτίτικης οργής πολλές φορές. Και εμείς άνθρωποι είμαστε και μάλιστα νέοι και αριστεροί, που βράζει το αίμα μας.

-Κάποιοι έγραψαν ότι έκανες λεκτικό ατόπημα, σφάλμα, παρεκτροπή, απρέπεια. Δεν το δέχεσαι; Στο κάτω-κάτω, εδώ στο «Σουλάτσο» θα μπορούσες να πεις αυτό που είπες στη δημοτική συνεδρίαση. Δεν υπάρχει πλέον ποινικοποίηση της βλασφημίας, όπως γνωρίζεις αγαπητέ, εν Δήμω και επαγγέλματι, συνάδελφε.

-Δηλαδή δεν προκλήθηκα; Και αν σε έβριζα στο διάδρομο ή στην καφετέρια ή κατ’ ιδίαν δεν θα είχε απαξία ο λόγος μου; Εξάλλου, Φώτη, γνωριζόμαστε. Αυτά είναι ψωμοτύρι στις παρέες μας. Υποκριτές θα το παίζουμε στα δημοτικά όργανα;

Εν τω μεταξύ, οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα του Πολυμελούς, το μήνυμα έφθασε στον πρόναο και άδειασαν παρευθύς πολλά …έδρανα του «Σουλάτσου». Οι πρωταγωνιστές ευτυχώς δεν ήταν αντίδικοι εκείνη τη μέρα. Ποτέ δεν ξέρεις πώς εξελίσσονται οι λυκοφιλίες. Αν και η δικαστική αίθουσα απαιτεί άλλο σεβασμό από τη δημοτική σάλα, για να χρησιμοποιήσω άλλη μια ιταλική λέξη.

Όχεντρα

(Visited 493 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*