Κινητοποιήσεις από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Newsroom
11/09/2024 01:05
 
 
 

 

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου και Μυκόνου ανακοίνωσε κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης για το ζήτημα της στέγασης των δασκάλων, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κυκλάδων, καθώς και συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σύλλογος επισημαίνει σοβαρά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η έλλειψη στέγασης για τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι διώξεις εκπαιδευτικών που αντιστάθηκαν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, και οι χιλιάδες συγχωνεύσεις τμημάτων.

Επίσης, αναφέρεται σε σχολεία της Σύρου που ανοίγουν χωρίς πόσιμο νερό και λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, με συνάντηση με τον Δήμαρχο στις 10:30, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 12:30 και συνέντευξη τύπου στις 14:00.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου και Μυκόνου

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους, συναδέλφους, μαθητές και γονείς, αν και η φράση ” Κάθε πέρσι και καλύτερα” βρίσκει κι αυτή τη φορά την επιβεβαίωσή της στη σκληρή ελληνική σχολική πραγματικότητα, με κύρια την ευθύνη της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ.

Έτσι και φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη ακρίβεια με την αγοραστική μας δύναμη να σημαδεύει την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27.

Με τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας να γυρίζουν ανά την επικράτεια, μακριά απ’τις οικογένειες και τα σπίτια τους για να λειτουργήσουν τα σχολεία, προσπαθώντας να επιλύσουν προβλήματα στέγασης, ακόμα και επιβίωσης, βρίσκοντας σπίτι, σε αρκετές περιπτώσεις από Οκτώβρη και με το ύψος του ενοικίου να φτάνει ή και να ξεπερνά το 50/% και πλέον του μηνιαίου μισθού.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε απειλές και διώξεις εκπαιδευτικών που τόλμησαν να αντισταθούν, μέσω του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας. στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στον ευτελισμό του παιδαγωγικού τους ρόλου και γενικότερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας,

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την άρνηση της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων μετά από την παρέλευση της διετίας όπως ορίζει ο νόμος, ακόμα και ύστερα από την δικαίωση των συναδέλφων από το Διοικητικό Εφετείο.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε χίλιες περίπου συγχωνεύσεις τμημάτων πανελλαδικά μέσα στο καλοκαίρι. Στοιβάζονται παιδιά σε 25άρια τμήματα μαζί με παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παιδιά διώχνονται από το σχολείο της γειτονιάς τους και οι γονείς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται καθημερινά χιλιόμετρα μακριά.

Εκτός απ’αυτά, λίγο πριν το πρώτο κουδούνι και εξαιτίας της κατάργησης των σχολικών επιτροπών οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί δεν ξέρουν πώς θα καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα για την έναρξη των σχολείων.

Επιπλέον, στο νησί της Σύρου αρκετά σχολεία θα ανοίξουν χωρίς να έχουν πόσιμο νερό και χωρίς λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών.

Μετά απ’όλα τα παραπάνω, και για να μη μείνουν οι ευχές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κενές περιεχομένου, απευθυνόμαστε σε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους και τους γονείς, καλώντας σε αγωνιστική συμπόρευση.

Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογός μας μαζί με μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη:

α) Στις 10:30 συνάντηση με τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης για τα υπάρχοντα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων και για το θέμα της στέγασης των συναδέλφων.

β) Στις 12:30 παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΠΕ Κυκλάδων και κατάθεση των συλλογικών αιτήσεων για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων.

γ) Στις 14:00 διενέργεια ανοιχτής συνέντευξης τύπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Πειραματικού ΔΣ Ερμούπολης (είσοδος από την πλαϊνή πόρτα).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 45 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*