VIDEO: Υπό κατάληψη και πάλι το Λύκειο Νάξου – Αναβρασμός στο σχολείο

katalipsi lykeio 30 1 2018 1
admin
30/01/2018 16:48
 
 
 

Υπό κατάληψη βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Γενικό Λύκειο Νάξου. Πριν καλά – καλά προλάβει να λήξει η πρώτη κατάληψη, συνεχίζεται, αυτή τη φορά με άλλη Επιτροπή Κατάληψης μαθητών…

Αναστάτωση στο Γενικό Λύκειο Νάξου

Κλείδωσαν και πάλι οι πόρτες του Γενικού Λυκείου Νάξου, πριν ακόμα προλάβουν να ανοίξουν αφού μερίδα μαθητών αποφάσισε την εκ νέου κατάληψη του σχολείου προβάλλοντας σειρά αιτημάτων παρόμοιων με αυτά της κατάληψης της προηγούμενης εβδομάδας. Στο σχολείο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση με τους μαθητές να είναι χωρισμένοι στα τρία…

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου τα παιδιά του Λυκείου, μετά από ψηφοφορία, αποφάσισαν την κατάληψη του σχολείου τους την οποία διαχειρίζονταν μια Επιτροπή που είχε οριστεί από τους μαθητές. Η Επιτροπή, μετά από συνάντηση με γονείς και εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα το πρωί και αφού πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα δρομολογηθεί άμεσα η λύση στα αιτήματα των μαθητών, αποφάσισε τη λήξη της κατάληψης και το άνοιγμα του σχολείου. Μάλιστα, αμέσως μετά τη συνάντηση και τη συμφωνία να ανοίξει το σχολείο, από τη διεύθυνση εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση των μαθητών και των γονιών τους.
Κάποιοι μαθητές όμως είχαν αντίθετη άποψη και ανέλαβαν τα ινία ουτοσώστε το σχολείο να κλείσει για δεύτερη φορά.

Έτσι οι μαθητές προχώρησαν εκ νέου σε κατάληψη του ΓΕΛ στο οποίο το μεσημέρι της Τρίτης, υπήρχε έντονος αναβρασμός.

Αντίθετο με την κατάληψη (εξ’ αρχής) το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο μαθητών

Αντίθετο με την κατάληψη –εξ’ αρχής- δηλώνει στο naxostimes.gr το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών του ΓΕΛ Νάξου. Όπως σημείωσαν, αυτό που επιθυμούν είναι να ανοίξει άμεσα το σχολείο γιατί εκτός των άλλων την εβδομάδα αυτή είναι σε εξέλιξη σειρά δραστηριοτήτων.
«Συμφωνήσαμε να προχωρήσει η δρομολόγηση των αιτημάτων μας με ανοιχτό σχολείο και παράλληλα να γίνουν και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι σχολικοί αγώνες κι έχουμε ομάδες και παιδιά τα οποία θέλουν να αγωνιστούν όπως κάθε χρόνο. Συνήθως προχωράμε και πάμε και Αθήνα… Αν παραμείνει κλειστό το σχολείο οι ομάδες δεν μπορούν να αγωνιστούν. Υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες όπως το θεατρικό που ετοιμάζουμε για το καλοκαίρι αλλά και το καρναβάλι», σημείωσαν οι μαθητές του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου.
Οι μαθητές επισημαίνουν ακόμα ότι τη Δευτέρα στο Σχολικό Συμβούλιο δεν έφερε κανένας αντίρρηση για να ανοίξει το σχολείο.
«Έγινε νέα ψηφοφορία την Τρίτη το πρωί. Μας είπαν για 180 «υπέρ» όμως δε γνωρίζουμε τα «κατά» όπως και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία έγινε η ψηφοφορία» τονίζουν αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μαθητών.

“Είμαστε υπέρ του ανοιχτού σχολείου και να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα” 

Όλοι είμαστε υπέρ του ανοιχτού σχολείου και να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα» δήλωσε στο naxostimes.gr ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Νάξου κ. Τζιώτης. «Το σχολείο λειτουργεί άψογα κι έχει κάθε χρόνο πάρα πολλές επιτυχίες. Τα παιδιά θεωρούν ότι τα αιτήματα τους είναι πολύ σοβαρά και γι αυτό προφανώς συνεχίζουν την κατάληψη… Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν προβλήματα… Ανάμεσα στους 40 και πάνω καθηγητές ίσως να υπάρχουν και θέματα συμπεριφοράς από κάποιους. Εμείς θέλουμε ανοιχτό το σχολείο» τονίζει και προσθέτει ότι “όλοι θα ήμασταν “υπέρ” της κατάληψης αν υπήρχαν σοβαρά αιτήματα”. 

Γονέας μαθητή (ο οποίος μάλιστα θα θέσει υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου) πρότεινε τη λύση του «Εισαγγελέα» προκειμένου να λήξει η κατάληψη, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Τζιώτη.

https://www.youtube.com/watch?v=NTbtSpN8VJ0&feature=youtu.be 

Στη διάθεση του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων η παραίτηση Χατζηπέτρου

hatzimarkos lykeio 1

Ωστόσο, στη διάθεση του προϊστάμενου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Μιχελόπουλου, έθεσε την παραίτηση του από τη θέση του διευθυντή ο κ. Ματθαίος Χατζηπέτρος. Ο κ. Χατζηπέτρος έκανε γνωστό στον προϊστάμενο της Ββάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο και θέτει στη διάθεσή του, την παραίτησή του εάν ο ίδιος πιστεύει ότι για τα συμβάντα της κατάληψης ευθύνεται η διοίκηση του σχολείου.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Χατζηπέτρος από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται μέσα στο χώρο του Λυκείου και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να το κουνήσει από εκεί εάν δεν λήξει η κατάληψη. «Είναι χρέος μου να βρίσκομαι μέσα στο σχολείο και να το προστατεύω» σημείωσε στο naxostimes.gr.

Ο κ. Χατζηπέτρος απηύθυνε έκκληση στους μαθητές να ανοίξουν το σχολείο, δίνοντας μάλιστα και το λόγο του, ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο και σε συνεργασία μαζί τους να προωθήσει προς επίλυση όλα τα αιτήματα τους.
«Μαζί θα κάνουμε ότι ενέργειες χρειάζονται για να επιλύσουμε όλα τα θέματα. Θα φτάσουμε ακόμα και στο Υπουργείο Παιδείας αν χρειαστεί, αλλά με ανοιχτό σχολείο» ανέφερε στους μαθητές.

Τα αιτήματα των μαθητών

Η νέα επιτροπή κατάληψης ανέλυσε τα αιτήματα των μαθητών τα σημαντικότερα εκ των οποίων –όπως είπαν- έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά ορισμένων καθηγητών απέναντί τους . «Ζητάμε όλα αυτά που γνωρίζεται και είναι θέματα γενικής παιδείας, περισσότερη υγιεινή στο σχολείο μας (βρήκαμε ένα ποντίκι στην αίθουσα εκδηλώσεων) αλλά κυρίως στεκόμαστε στη συμπεριφορά ορισμένων καθηγητών που κάνουν διακρίσεις, φέρονται ρατσιστικά στα παιδιά και γενικότερα η συμπεριφορά τους είναι αντιπαιδαγωγική» σημείωσαν.
Όπως δήλωσαν στο naxostimes.gr οι μαθητές, το πρωί της Τετάρτης (31/01) θα συγκαλέσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση και ψηφοφορία από όλους τους μαθητές προκειμένου να αποφασίσουν για την περεταίρω στάση τους και εάν θα ανοίξουν το σχολείο ή όχι.
Ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεννόηση και με άλλους εκπαιδευτικούς τους πρότεινε να ανοίξουν το σχολείο, να μην κάνουν μάθημα την Τρίτη και να κάνουν τη συνέλευση τους με ανοιχτές τις πόρτες. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας γι αυτό» απάντησαν οι μαθητές της επιτροπής κατάληψης.

https://www.youtube.com/watch?v=pYxa4bhLRSE&feature=youtu.be 

Ζημιές στο σχολείο

Οι μαθητές παραδέχτηκαν ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης έχουν γίνει κάποιες ζημιές στο σχολείο (σπασμένα τζάμια κ.λπ.) για τις οποίες όπως είπαν θα μεριμνήσουν οι ίδιοι.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*