Σε καταγγελίες Φιλωτιτών και μαθητών του ΔΙΕΚ Νάξου σχετικά με τη «μη νόμιμη» λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ του νησιού, αναφέρεται ερώτηση στη βουλή από τη βουλευτή του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Μπακαδήμα στην ερώτηση της με θέμα «Υπονόμευση του Τεχνικού Λυκείου Φιλωτίου», «η διεύθυνση του ΙΕΚ Φιλωτίου Νάξου το οποίο στεγάζεται στις μεγάλες και οργανωμένες από πλευράς τεχνικού και ψηφιακού εξοπλισμού αίθουσες του ΕΠΑΛ Φιλωτίου, παράτυπα και καταχρηστικά, αποφάσισε να μεταφέρει τους μαθητές στη χώρα της Νάξου, σε κάποιες ανοργάνωτες αίθουσες Λυκείου».
«Δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω» τονίζει ρητά και κατηγορηματικά η διευθύντρια του ΔΙΕΚ Νάξου (και όχι Φιλωτίου) Σοφία Μανωλά, στο naxostimes.gr.
Η κ. Μανωλά απαντά σε όσους μιλούν για «παράνομη μετακίνηση των μαθητών» εκτός του κτηρίου που στεγάζεται το ΙΕΚ Νάξου, για «αυθαίρετες ενέργειες» αλλά και για «υπονόμευση του ΕΠΑΛ Φιλωτίου».
Όπως έκανε γνωστό, ο δήμος έχει παραχωρήσει χώρο στο κτήριο που στεγάζεται το ΕΠΑΛ στο Φιλώτι στα γραφεία του ΔΙΕΚ τα οποία θα μπορούσαν να στεγάζονται σε οποιοδήποτε άλλο χώρο στο νησί που ο δήμος θα είχε διαθέσιμο κτήριο για το σκοπό αυτό.
«Είναι μια ευέλικτη δομή που σκοπό έχει να δώσει επάγγελμα στους ανθρώπους που έρχονται εδώ και για το λόγο αυτό χρειάζονται κατάλληλοι εκπαιδευτές προκειμένου να κάνουν τα μαθήματα όπως πρέπει να τα κάνουν. Όταν θέλεις να καταρτήσεις στον τουρισμό ή σε μαθήματα που πρέπει να κάνουν γιατροί ή δικηγόροι…. δεν μπορείς να τους τραβάς στο Φιλώτι όταν μάλιστα σου θέτουν βέτο και σου λένε εμείς δεν ερχόμαστε στο Φιλώτι. Επίσης, ο μεγαλύτερος όγκος των καταρτιζόμενων δεν μένει στο Φιλώτι» σημειώνει η κ. Μανωλά.
ΙΕΚ Νάξου …και όχι Φιλωτίου
«Δεν ονομάζεται ΙΕΚ Φιλωτίου, είναι το ΙΕΚ Νάξου και τα ΙΕΚ δεν έχουν έδρα δεν είναι νηπιαγωγεία ούτε δημοτικά σχολεία, ούτε γυμνάσια, ούτε λύκεια. Είναι δομές για ενηλίκους και οι ενήλικοι έχουν την ευθύνη της κατάρτισης τους όπως και της μεταφοράς τους» τονίζει η διευθύντρια του ΙΕΚ Νάξου.
Αναφορικά με τα εργαστήρια στη Χώρα Νάξου και τα μαθήματα που γίνονται εκεί η κ. Μανωλά ξεκαθάρισε ότι εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα μπορούν οι φοιτητές να καταρτιστούν σε ορισμένους τομείς αφού εκεί είναι για παράδειγμα το εργαστήριο μαγειρικής ή ο γιατρός-εκπαιδευτής για τους καταρτιζόμενους σε ανάλογους τομείς. «Αν δε βγουν έξω, πώς θα καταρτιστούν;» σημειώνει.
«Μαγειρική υπάρχει στο ΙΕΚ Νάξου γιατί είναι μια ειδικότητα που ο εκπαιδευτής δίνει το εστιατόριο του που λειτουργεί σαν εργαστήριο. Εάν δεν το έδινε δεν θα μπορούσε να υπάρχει η ειδικότητα αυτή. Αν οι καταρτιζόμενοι δε βγουν να πάνε στο ξενοδοχείο επισκέψεις, να δουν πως δουλεύουν, να κάνουν πρακτική πως θα καταρτιστούν για να αποκτήσουν αυτό το επάγγελμα» σημειώνει.
Κανένα ΙΕΚ σε ολόκληρη την Ελλάδα δε λειτουργεί σε ένα χώρο
«Κανένα ΙΕΚ σε ολόκληρη την Ελλάδα δε λειτουργεί σε ένα χώρο» εξηγεί η κ. Μανωλά και προσθέτει ότι πολλές φορές καταρτιζόμενοι σε Δημόσια ΙΕΚ «χρειάζεται να βγαίνουν ακόμα και εκτός νομού» προκειμένου να κάνουν εργαστήρια πάνω στον τομέα που έχουν επιλέξει.
«Εμείς απλά κάνουμε τη δουλειά μας, αν αυτό αποτελεί καχυποψία σε κάποιους και θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο υπονομεύουμε το ΕΠΑΛ, ας ερευνήσουν καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί ένα ΙΕΚ ή ας κάνουν τον κόπο να περάσουν από εδώ και να μάθουν ότι πληροφορία χρειάζονται για τη λειτουργία του» ανέφερε η διευθύντρια.
Προβλήματα και λύσεις
Η κ. Μανωλά υπογράμμισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και το ΙΕΚ έχει αποκτήσει εργαστήριο Ποδολογίας – Αισθητικής. Επίσης έχει διευθετηθεί εν μέρη και το θέμα της θέρμανσης όμως προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και κανένας επίσημος φορέας του Φιλωτίου δεν έχει ενδιαφερθεί γι αυτά.
«Κανένας από τους επίσημους φορείς του Φιλωτίου δεν έχει ενδιαφερθεί για το ΙΕΚ και κανένας δεν έχει έρθει εδώ να δει και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Κανένας δεν έχει περάσει την πόρτα του γραφείου μου ούτε καν ο πρόεδρος του χωριού» τονίζει.
«Ακόμα και για το λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά (με αντίτιμο βέβαια) εγώ προσωπικά έχω κάνει όλες τις διαδικασίες για να υπάρχει νυχτερινό δρομολόγιο και να εξυπηρετούνται οι καταρτιζόμενοι» σημειώνει.
Να σημειωθεί ότι φέτος στο ΙΕΚ Νάξου είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 200 καταρτιζόμενοι. Από αυτούς υπολογίζεται να συνεχίσουν την κατάρτιση 110 με 120 άτομα.
One Comment