Σε ποιους τουριστικούς προορισμούς ετοιμάζει έφοδο η εφορία

Άκης Αξαόπουλος
05/05/2022 08:52
 
 
 

 

Επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές των νησιών του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μαζί με την επανεκκίνηση του τουρισμού και την έλευση των πρώτων κυμάτων ξένων επισκεπτών, έρχεται και η απόβαση των εφοριακών στα ελληνικά νησιά. Οι περίπου 34.000 έλεγχοι που προγραμματίζονται θα διενεργούνται καθημερινά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Με σκοπό να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός αυτός, η ΑΑΔΕ καλεί τους εφοριακούς υπαλλήλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ΔΟΥ που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές της χώρας, Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ ζητά να ενισχυθούν με προσωπικό για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι εφορίες Αγίου Νικολάου, Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κύμης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου, Χανίων.

Οι έλεγχοι θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Σύμφωνα μάλιστα με την τακτική που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια, οι εφοριακοί ελεγκτές θα είναι με μαγιό και θα παριστάνουν τους τουρίστες, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.

Ανάλογα των παραβάσεων που διαπιστώνονται ο χρόνος που παραμένει το λουκέτο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης κυμαίνεται από 48 ώρες και φτάνει μέχρι και σε ένα μήνα.
Αυστηρότερα τιμωρούνται όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των ελεγκτών, φαινόμενο συχνό τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτός των φορολογικών ποινών, διώκονται και ποινικά. Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας του καταστήματος εφαρμόζεται όταν:

– Διαπιστώνεται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου τουλάχιστον για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή η μη έκδοση περισσοτέρων από 10 φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ενός ή περισσοτέρων φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ.
– Διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης του προβλεπόμενου φορολογικού στοιχείου κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής.
– Παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν τον φορολογικό έλεγχο.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 400 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*