Σύγκρουση τρένων: Δραματικός επίλογος στα Τέμπη – Ολοκληρώνονται οι έρευνες

Newsroom
03/03/2023 20:19
 
 
 

 

Ο δραματικός επίλογος του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της χώρας γράφεται για τρίτη ημέρα στον Ευαγγελισμό των Τεμπών. Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ανάσυρση του τρίτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Οι πυροσβέστες αναζητούν ίχνη βιολογικού υλικού που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των θυμάτων. Τα ευρήματα μεταφέρονται σε σάκους στα εργαστήρια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ενώ τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας μεταφέρονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο του ΟΣΕ, προκειμένου να ερευνηθούν από τους εμπειρογνώμονες. Εκτιμάται ότι οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας θα ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί. Παράλληλα, αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων παραμένει στους 57, ενώ 48 είναι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών επτά νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ως πολυτραυματίες.

Ερωτήματα για τον σταθμάρχη

Ερωτήματα εγείρονται για το κατά πόσο θα έπρεπε την μοιραία ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο συγκεκριμένος σταθμάρχης να βρίσκεται στο πόστο μόνος του έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα τρένα. Όπως τονίζουν άνθρωποι που ξέρουν πως λειτουργεί ένας σιδηρόδρομος, θα πρέπει να έχεις εμπειρία για το σταθμαρχείο της Λάρισας που είναι αιχμής και διαχειρίζεται την κυκλοφορία πολλών τρένων και ο συγκεκριμένος σταθμάρχης βρισκόταν εκεί μόνο 15 ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο σταθμάρχης φέρεται να είχε ειδοποιηθεί 16 λεπτά νωρίτερα, από τον σταθμάρχη των Νέων Πόρων, για την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες της ΕΡΤ από τον σταθμό των νέων Πόρων, είναι ότι το εμπορικό ξεκίνησε ένα λεπτό αργότερα από επιβατικό. Υπάρχουν τρεις καταγραφές μεταξύ των δύο σταθμών που επιβεβαιώνουν ότι για 15 λεπτά τα τρένα ήταν στην ίδια γραμμή και σε αντίθετη πορεία.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας πριν αναλάβει εκεί και μετά από την πρακτική του στο σταθμό της Καλαμπάκας είχε περάσει για δύο ημέρες από τον σταθμό των Νέων Πόρων.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Στιγμές απίστευτης αγωνίας ζουν οι συγγενείς και οι φίλοι των επιβατών που αγνοούνται ακόμα. Σε ένα μήνα θα είχε γενέθλια, θα έκλεινε τα 23, λέει με απόγνωση μητέρα για τον γιο της και απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι: “Το εισιτήριό του ήταν βαγόνι 5 θέση 22. Δεν είναι ανάμεσα στους τραυματίες δεν είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους προς το παρόν. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται. Ήταν σε ένα βαγόνι απ’ το οποίο σώθηκαν πολλά παιδιά. Δεν ξέρω αν ήταν στη θέση του την ώρα της σύγκρουσης ή αν είχε σηκωθεί να πάει προς το κυλικείο“.

Πήγε στην Αθήνα να πάρει ένα δίπλωμα και δεν ξαναγύρισε ποτέ, λέει ο αδελφός ενός αγνοούμενου. “Εμείς δεν τον βρίσκουμε πουθενά, τον ψάχνουμε, η οικογένεια δεν ξέρει τίποτα, η αστυνομία δεν μπορεί να πει τίποτα. Η αστυνομία δε μπορεί να πει τίποτα” τόνισε.

Εξάλλου, η πρώτη αγωγή έχει ήδη κατατεθεί από τον δικηγόρο πολυτραυματία που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας. “Με επικίνδυνη σωματική βλάβη για την περίπτωση αλλά βάζουμε και έναν άλλο νομικό χαρακτηρισμό εμείς χθες στην κα. Εισαγγελέα της απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο του σταθμάρχη. Δεν γύρισε το κλειδί λέει το άφησε διαγώνια δεν είπε ότι έκανα λάθος ή δεν ήμουν στο χώρο εκείνο. Είπε δεν το γύρισα” δήλωσε ο δικηγόρος.

Στο βίντεο που τράβηξε ο δικηγόρος του 42χρονου πολυραυματία, φαίνεται ο ίδιος να εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αλλά και τις τραγικές στιγμές που έζησε: “Σηκώθηκα όρθιος και ήρθαν πράγματα στο κεφάλι. Σηκώθηκα. Βοήθεια φώναζαν τα κορίτσια, φώναζαν. Τώρα δε μπορώ να σηκωθώ. Πρήστηκε η κοιλιά μου, το μάτι μου έχει σκιστεί από τα γυαλιά“.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται και ο 20χρονος πολυτραυματίας, που είναι και ο μοναδικός που επέζησε από το πρώτο βαγόνι, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των γιατρών του, θα χρειαστεί να περάσουν πολλές μέρες ώστε να δουν πώς θα κινηθούν.

Με δάκρυα στα μάτια και λουλούδια στα χέρια συγγενείς και φίλοι “αποχαιρέτησαν” στο τελευταίο της “ταξίδι”, την 34χρονη Αθηνά Κατσάρα, θύμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στα Τέμπη. Ήταν η πρώτη κηδεία θύματος του πολύνεκρου δυστυχήματος, το οποίο στέρησε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους.

Εξάλλου, με συγκλονισμό και βαθιά οδύνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός της ταυτοποίησης των σορών των δύο Κυπρίων φοιτητών, Κυπριανού Παπαϊωάννου και Αναστασίας Αδαμίδου που επέβαιναν της μοιραίας αμαξοστοιχίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος στα νοσοκομεία για να βοηθήσει στις λίστες. “Δεν είχαμε καμία απολύτως βοήθεια ως Υπουργείο Υγείας από την εταιρεία.

Τριμελής Ειδική Επιτροπή διερεύνησης

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώνει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

• Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
• Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
• Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.
Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Λουλούδια στον ακριτικότερο σταθμό τρένου

Τον ακριτικότερο σιδηροδρομικό σταθμό του Έβρου στο Ορμένιο επισκέφθηκαν χθες κάτοικοι του χωριού πραγματοποιώντας μια συμβολική κίνηση ως ένδειξη συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών.

Πιο συγκεκριμένα στην μοναδική στάση – σταθμό που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο χωριό λίγα μέτρα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μια ομάδα κατοίκων από τους 320 που μένουν εκεί μπήκαν μέσα και άναψαν 43 κεράκια όσα και τα θύματα μέχρι εκείνη τη στιγμή, αφήνοντας παράλληλα λίγα λουλούδια στη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων.

*(φώτο: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Πηγή: ertnews.gr

(Visited 144 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*