Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου η λιτάνευση της ιερής εικόνας από την Αμοργό στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Χοζοβιώτισσας από την Αμοργό, μαζί με την εικόνα και τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης.
Η παρουσία της εικόνας από την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας αποτέλεσε μία από τις ξεχωριστές στιγμές των φετινών εορτασμών, φέρνοντας την Αμοργό και τη θρησκευτική παράδοση των Κυκλάδων στο επίκεντρο της μεγάλης γιορτής της Θεσσαλονίκης.
Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στους γύρω δρόμους, προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις και να παρακολουθήσει τη λιτανευτική πομπή.
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος στις εορταστικές εκδηλώσεις
Ιδιαίτερη σημασία για την Αμοργό είχε η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.
Το πρωί της Κυριακής, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος χοροστάτησε στον Όρθρο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, με τη συμμετοχή πολλών Μητροπολιτών και Επισκόπων.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ενώ ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στον Άγιο Δημήτριο και στη σημασία της μαρτυρίας του.
Η συμμετοχή του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου συνδέθηκε με την παρουσία της ιερής εικόνας της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, η οποία μεταφέρθηκε από την Αμοργό για να συμμετάσχει στους εορτασμούς.

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Στις 11:30 το πρωί ξεκίνησε η μεγάλη λιτανευτική πομπή, με την εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας να μεταφέρεται μαζί με την εικόνα και τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου.
Της λιτανείας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και άλλοι Αρχιερείς.
Οι ιερές εικόνες και τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς κιλλίβαντες του Ελληνικού Στρατού, με την πομπή να ακολουθεί τη διαδρομή Αγίου Δημητρίου – Βενιζέλου – Εγνατία – Αγίας Σοφίας – Αγίου Δημητρίου.
Κατά μήκος της διαδρομής είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πιστοί, οι οποίοι παρακολούθησαν τη λιτανεία και συμμετείχαν στο εορταστικό κλίμα που επικράτησε στο κέντρο της πόλης.
Παραδοσιακές φορεσιές, φιλαρμονικές και προσκυνητές από το εξωτερικό
Ξεχωριστό χρώμα στη λιτανευτική πομπή έδωσε η συμμετοχή μοναχών και μοναζουσών, αγημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μικρών μαθητών και μελών χορευτικών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές.
Ανάμεσα στους χιλιάδες πιστούς που κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν και προσκυνητές από γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.
Τη λιτανεία συνόδευσαν η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας και η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού από την Κύπρο, προσδίδοντας έναν επιπλέον συμβολισμό στην εκδήλωση.
Στην πομπή έδωσαν επίσης το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Αμοργός στο επίκεντρο της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής
Η παρουσία της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε τη μακραίωνη θρησκευτική παράδοση της Αμοργού και την ιδιαίτερη θέση που κατέχει η ιστορική Ιερά Μονή στην πνευματική ζωή του νησιού.
Η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, χτισμένη στον επιβλητικό βράχο της ανατολικής πλευράς της Αμοργού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα των Κυκλάδων και σημείο αναφοράς για την ιστορία και την ταυτότητα του νησιού.
Η μεταφορά της ιερής εικόνας στη Θεσσαλονίκη έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες πιστούς να την προσκυνήσουν στο πλαίσιο των εορτασμών για τον Άγιο Δημήτριο.
Παράλληλα, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη στιγμή σύνδεσης της Αμοργού με τη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη συμμετοχή της εικόνας της Παναγίας Χοζοβιώτισσας σε μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της χώρας.
Η Θεσσαλονίκη τιμά τον πολιούχο και την απελευθέρωσή της
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει διπλή σημασία για την πόλη, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό το 1912.
Η συμμετοχή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στους φετινούς εορτασμούς πρόσθεσε ένα ιδιαίτερο στοιχείο στη θρησκευτική παράδοση της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας την Αμοργό και τις Κυκλάδες στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



























































