ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Από τα τέλη Μαΐου η πληρωμή του σε 10 δόσεις

Newsroom
02/05/2023 11:29
 
 
 

 

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Στο τέλος του μήνα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου, ενώ κάποιοι από αυτούς θα διαπιστώσουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή θα απαλλαγούν πλήρως υπό προϋποθέσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί σε 10 δόσεις με την τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2024. Στην περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν προβλέπεται επιπλέον έκπτωση, όπως ισχύει για τον φόρο εισοδήματος.

Οσοι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023, όπως προαναφέρθηκε, έχει αναρτηθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE και για να το εντοπίσουν οι υπόχρεοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

– Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

– Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

– Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

– Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

– Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

– Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Η πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2023 προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις θα ανοίξει τις προσεχείς ημέρες. Με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρέχει διευκρινίσεις για το πώς θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στους δικαιούχους που θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Με βάση τη νομοθεσία, μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, τα παρακάτω κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

 

Πηγή: kathimerini.gr

(Visited 184 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*