ΑΑΔΕ – Εφορία: Live 30.000 φορο – έλεγχοι στα νησιά

Newsroom
18/05/2023 09:03
 
 
 

 

Καλοκαιρινό φορο – σαφάρι με πάνω από 30.000 ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές δρομολογεί η ΑΑΔΕ η οποία επιστρατεύει ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές Ιουνίου και θα επιτρέπει στους φορο-ελεγκτές την ώρα του ελέγχου να βλέπουν στην οθόνη του tablet τους το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και να εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Μέσω των tablet και του «ΕΛΕΓΧΟΣLive» oι φορο-ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα σε real time:

– Να τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)

– Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

– Να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

– Να ελέγχουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία η της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

– Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Η πρώτη μεγάλη απόβαση των ράμπο της Εφορίας στα νησιά αναμένεται να γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και οι καταστηματάρχες που θα εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις ή να μην έχουν στείλει τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές στην πλατφόρμα myDATA θα δουν να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή τους από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

«Λουκέτα»

Σύμφωνα με το ποινολόγιο της Εφορίας η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, αναστέλλεται:

– Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

– Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

– Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ot.gr

(Visited 150 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*