«Μας ξέρουν πλέον με τα μικρά μας ονόματα»

Newsroom
11/07/2023 23:27
 
 
 

 

Έχουν πραγματοποιήσει 149 αποστολές σε παραμεθόρια νησιά και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων έχουν εξετασθεί σχεδόν 50.000 πολίτες και έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 70.000 απεικονιστικές εξετάσεις

«Έπειτα από τόσα χρόνια μάς ξέρουν όλοι οι κάτοικοι με τα μικρά μας ονόματα και τους ξέρουμε σχεδόν όλους. Είμαστε όλοι μάχιμοι γιατροί της πρώτης γραμμής. Για να καταλάβετε, σε μια αποστολή στη Σύμη, σε ένα δωμάτιο που μας παραχώρησε ο δήμος για να στήσουμε τα ιατρεία, ήμασταν μαζί ένας καθηγητής Χειρουργικής, ένας καθηγητής Νευρολογίας και ένας αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής, τους οποίους οι ασθενείς μπορούσαν να δουν άμεσα. Και αυτό όταν κλείνοντας κάποιος ραντεβού με αυτούς τους γιατρούς στα νοσοκομεία που εργάζονται στην Αθήνα θα περιμένει εννέα μήνες. Αυτό είναι το σπουδαίο σε αυτό το πρόγραμμα. Μάχιμοι γιατροί που έχουμε κοιμηθεί πολλές φορές στο κατάστρωμα, έχουμε κοιμηθεί πολλές φορές σε ξενοδοχεία κλειστά για τον χειμώνα και τα οποία ανοίγουν μόνο για εμάς, με τρομερή υγρασία και χωρίς κλιματισμό. Αλλά και άνθρωποι, επιτρέψτε μου να πω, που το κάνουμε κέφι, το αγαπάμε, το πονάμε. Γι’ αυτό και συνεχίζεται το πρόγραμμα. Για μια τρέλα».

Ο Παναγιώτης Κουλουβάρης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Αττικόν, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο για να περιγράψει την επιτυχία του προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Κινητές Ιατρικές Μονάδες, στο οποίο είναι επιστημονικά υπεύθυνος και το οποίο πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), με φορέα υλοποίησης την ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος» και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η πρώτη αποστολή των μονάδων έγινε τον Ιανουάριο του 2014 στο Καστελλόριζο. Εκτοτε οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν πραγματοποιήσει 149 αποστολές σε παραμεθόρια νησιά και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων έχουν εξετασθεί σχεδόν 50.000 πολίτες και έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 70.000 απεικονιστικές εξετάσεις. Η κάθε αποστολή αποτελείται από 30 έως 35 άτομα (από μία ομάδα συνολικά 80 ατόμων που συμμετέχει στο πρόγραμμα), με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό, γραμματειακή και τεχνολογική υποστήριξη, φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής που κάνουν πρακτική, και φυσικά τις κινητές μονάδες: δύο μεγάλα φορτηγά τα οποία μετασκευάστηκαν ειδικά ώστε να μπορούν να μεταφέρουν σύγχρονο εξοπλισμό για το στήσιμο ιατρείων από πλήρες οδοντιατρείο, οφθαλμιατρείο, ακτινολογικά μηχανήματα έως και τρισδιάστατο ψηφιακό μαστογράφο. «Εχουμε όλο τον εξοπλισμό των ιατρικών ειδικοτήτων ώστε όταν φθάσουμε στον προορισμό της αποστολής να μπορούμε μέσα σε μιάμιση ώρα να έχουμε στήσει ένα χώρο που θυμίζει τα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου. Είτε είμαστε σε ένα περιφερειακό ιατρείο στη Δονούσα, είτε σε μια αίθουσα του δήμου στους Φούρνους, είτε στο Αγαθονήσι», τονίζει ο κ. Κουλουβάρης. Η ιατρική ομάδα κάθε αποστολής αποτελείται συνήθως από ακτινολόγο, γενικό γιατρό, γενικό χειρουργό, γυναικολόγο, καρδιολόγο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, παιδίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και νευρολόγο.

Από το 2014 οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν πραγματοποιήσει 149 αποστολές σε παραμεθόρια νησιά και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε αποστολή υπάρχουν δύο μεγάλα φορτηγά, τα οποία μετασκευάστηκαν ειδικά ώστε να μπορούν να μεταφέρουν σύγχρονο εξοπλισμό για το στήσιμο ιατρείων, από πλήρες οδοντιατρείο, οφθαλμιατρείο, ακτινολογικά μηχανήματα έως και τρισδιάστατο ψηφιακό μαστογράφο. Φωτ. STAVROS BOGLOU

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε το 2012 κατόπιν μελέτης που έγινε για τις ανάγκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στα μικρά νησιά. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης του προγράμματος για τη δημιουργία των κινητών μονάδων. Από το 2014 που ξεκίνησε η λειτουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων έως το 2019 γινόταν μία αποστολή τον μήνα –πλην του Αυγούστου– σε νησιά. Το 2019 το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε την έγκριση για να καλύψει το πρόγραμμα και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές. Εκτοτε γίνονται τρεις αποστολές τον μήνα.

Η επιλογή των προορισμών των αποστολών γίνεται με βάση την απόστασή τους από οργανωμένη μονάδα υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κουλουβάρη, «πάμε σε μέρη που είναι τουλάχιστον μία ώρα μακριά, και με δύσκολη διαδρομή, από οργανωμένο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Και σε περιοχές που είναι και άλλοι οικισμοί κοντά με το ίδιο πρόβλημα κάλυψης από υγειονομικές δομές. Βρίσκουμε λοιπόν ένα κεφαλοχώρι, όπου μπορούν να φθάσουν τα φορτηγά μας. Εχουμε συνεννοηθεί από πριν με τους δήμους που φροντίζουν για τη μετακίνηση κατοίκων από διπλανά χωριά και οι οποίοι μας παραχωρούν τον χώρο για να στήσουμε τα ιατρεία μας. Θέλουμε να πηγαίνουμε σε προορισμούς όπου η κάθε ειδικότητα θα βλέπει τουλάχιστον 25-30 ασθενείς την ημέρα».

Σε κάθε αποστολή οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, μεταξύ άλλων, οφθαλμολογικό έλεγχο, υπερήχους και οδοντιατρικές εργασίες. Η ομάδα αποτελείται από 30-35 άτομα, με γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, γραμματειακή και τεχνολογική υποστήριξη, φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής που κάνουν πρακτική. Φωτ. STAVROS BOGLOU

Ηλεκτρονικά ραντεβού

Για την καταχώριση των ραντεβού έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ είναι διαθέσιμη και εφαρμογή για το κινητό, μέσω του οποίου οι κάτοικοι να μπορούν να κλείνουν ραντεβού. Για κάθε πολίτη που εξετάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργείται ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος για την καταγραφή του ιστορικού του και των ευρημάτων των εξετάσεων με σκοπό την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας του. Σε περίπτωση που χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα ο ασθενής παραπέμπεται σε δημόσιες μονάδες υγείας.

«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι το καλύτερο έργο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην καριέρα μας. Νιώθουμε τη χαρά της προσφοράς, τη χαρά της οικειότητας».

Οπως αναφέρει στην «Κ» η κλινική συντονίστρια των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, νοσηλεύτρια στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού της ΑΕΜΥ Α.Ε., «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εξετάζονται είναι κυρίως χρόνιες παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτης και παχυσαρκία. Μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας. Δεν είναι ότι δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Είναι ότι είναι αρρύθμιστοι. Πιθανόν δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στον γιατρό που τους παρακολουθεί, μπορεί να είναι θέμα οικονομικό ή και θέμα ηλικίας που δυσκολεύει τις μετακινήσεις. Η πανδημία δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και είναι και το θέμα της πρόληψης. Εχουν ενημέρωση για την πρόληψη, αλλά όχι τη σωστή ενημέρωση, όπως π.χ. για το κάθε πότε γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις». Η κ. Κυρίτση συνεχίζει λέγοντας ότι «βλέπουμε και πολλά αδιάγνωστα περιστατικά σε κάθε ειδικότητα. Αυτό που πονάει είναι όταν βλέπεις καρκίνους. Εάν όμως τους βρούμε σε αρχικό στάδιο, χαιρόμαστε. Κυρίως αυτά είναι και τα περιστατικά που θυμάμαι περισσότερο. Και όταν επιστρέψουμε σε ένα μέρος έρχονται με ενθουσιασμό οι ασθενείς να μας βρουν, να μας ευχαριστήσουν».

Η διάρκεια της κάθε αποστολής είναι τρεις με επτά ημέρες. Και κάθε 14 μήνες οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες επισκέπτονται ξανά την ίδια περιοχή. Π.χ. πέρυσι τον Ιούλιο ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκαν οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Πομακοχώρια. Θα ξαναπάνε τον Οκτώβριο.

«Στο Μέγα Δέρειο Σουφλίου άνοιξαν τις καρδιές τους στην ομάδα. Την τελευταία ημέρα μας έφτιαξαν ένα μεγάλο καζάνι με φασολάδα, έστησαν και χορούς. Στην Οργάνη Ροδόπης την πρώτη φορά που πήγαμε ήταν πιο δύσκολο γιατί δεν γνώριζαν ελληνικά και ένας δάσκαλος προσπαθούσε να κάνει τη μετάφραση. Τη δεύτερη φορά, όμως, έγινε το κάτι άλλο. Πάρα πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε να έρθει. Και φανταστείτε ότι είναι 45 λεπτά απόσταση από την Κομοτηνή», σημειώνει ο κ. Κουλουβάρης. Και τονίζει: «Νομίζω ότι η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα είναι το καλύτερο έργο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην καριέρα μας. Πολύ καλύτερο και από την εκπαίδευση που κάναμε και από τη θέση που πήραμε στο πανεπιστήμιο. Γιατί νιώθουμε τη χαρά της προσφοράς και τη χαρά της οικειότητας σε κάθε μέρος που πηγαίνουμε».

Η κ. Κυρίτση στέκεται στον ενθουσιασμό της ομάδας όταν ξεκινάει μια αποστολή. «Από το 2014 έως σήμερα όλα τα μέλη της ομάδας με τον ίδιο ενθουσιασμό αφήνουν για λίγες ημέρες “πίσω” τη ζωή τους για να προσφέρουν. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο. Παίρνουμε το πλοίο της γραμμής με αέρα, με κρύο τον χειμώνα, για να στήσουμε ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σε κάθε τόπο. Αυτός ο ίδιος ενθουσιασμός τα τόσα χρόνια του προγράμματος είναι αυτό που με εντυπωσιάζει».

«Συνεχίζουμε»

Αναφερόμενος στο μέλλον του προγράμματος ο κ. Κουλουβάρης επισημαίνει ότι «οι οδηγίες που έχουμε πάρει από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ότι εφόσον η διάθεση των μελών της ομάδας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραμένει ζωηρή, το Ιδρυμα θα το στηρίζει. Συνεχίζουμε λοιπόν. Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να κλείσουμε τα δέκα χρόνια με μια μεγάλη γιορτή στο Καστελλόριζο, απ’ όπου ξεκινήσαμε».

Η επόμενη αποστολή θα γίνει στη Δεσκάτη Γρεβενών από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου. Ηδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν κλειστεί όλα τα ραντεβού για ορθοπεδικό, καρδιολόγο και οφθαλμίατρο. «Τώρα ψάχνουμε και άλλον οφθαλμίατρο να έρθει μαζί μας για να καλύψει τη ζήτηση», ανέφερε ο κ. Κουλουβάρης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 178 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*