Τα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο

ai vasilis
admin
24/12/2017 11:00
 
 
 

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, όλοι προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να φέρουμε εορταστική ατμόσφαιρα και γιορτινό κλίμα στα σπίτια μας.

Στολίζουμε λοιπόν το δέντρο και περιμένουμε καρτερικά τον Άγιο Βασίλη, όμως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν κάποια πολύ πιο «εξειδικευμένα», ευφάνταστα και καμιά φορά πολύ παράξενα έθιμα.

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές από τις πιο περίεργες και άγνωστες σε εμάς παραδόσεις που επικρατούν σε διάφορα μέρη του πλανήτη!

Πορτογαλία

paraxena hristougena portogalia

Για τους Πορτογάλους, η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία αφορμή να τιμήσουν τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Για τον λόγο αυτό, το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων, στήνουν μία γιορτή προς τιμή των νεκρών και στο τραπέζι τοποθετούν επιπλέον σερβίτσια για τις ψυχές τους!

Ουκρανία

paraxena hristougena oukrania

Παρόλο που ο ιστός αράχνης συνήθως παραπέμπει σε κάτι ανατριχιαστικό, στην Ουκρανία μαζί με τα υπόλοιπα στολίδια, στο δέντρο κρύβουν έναν αυτοσχέδιο ιστό, ο οποίος υπόσχεται να φέρει καλοτυχία σε όποιον τον βρεί. Το έθιμο αυτό προέκυψε από το θρύλο της φτωχής χήρας, η οποία δεν είχε χρήματα να στολίσει το δέντρο της, ωστόσο μια αράχνη το στόλισε με τον ιστό της!

Νορβηγία

paraxena hristougena norvigia

Στην Νορβηγία, επικρατεί ένας ακόμη πιο σκοτεινός μύθος. Σύμφωνα με αυτόν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, επισκέπτονται τα σπίτια μάγισσες και άλλα κακά δαιμόνια, αναζητώντας σκούπες για να πετάξουν. Γι’αυτό το λόγο, οι Νορβηγοί κρύβουν τις σκούπες τους ούτως ώστε τα κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν τα σπίτια τους!

Ινδία

paraxena hristougena india

Στην Ινδία, μόλις το 2,3{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του πληθυσμού είναι χριστιανοί, αλλά λόγω του τεράστιου πληθυσμού της χώρας το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Χριστιανοί λοιπόν της Ινδίας, επειδή δεν υπάρχουν έλατα και πεύκα, στολίζουν παραδοσιακά τα δέντρα της μπανανιάς και του μάνγκο.

Φινλανδία

paraxena hristougena finlandia

Όπως και στην Πορτογαλία έτσι και στην Φινλανδία τα Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών. Γι’αυτό το λόγο επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων και των συγγενών τους την παραμονή των Χριστουγέννων και ανάβουν κεριά. Ακόμη και όσοι δεν έχουν τάφους συγγενών τους, επισκέπτονται τα νεκροταφεία για να αποθέσουν κεριά στη μνήμη όσων δεν είναι στη ζωή.

Σουηδία

paraxena hristougena souidia

Από το 1966 και κάθε χρόνο στην πόλη Gavle, της Σουηδίας, στήνεται μία τεράστια αχυρένια κατσίκα ύψους 13 μέτρων, η οποία μάλιστα αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το έθιμο αυτό ενδεχομένως συνδέεται με τον Σκανδιναβό θεό Thor, o οποίος είχε ένα ιπτάμενο άρμα με δύο κατσίκες. Όμως, η αχυρένια κατσίκα γίνεται κάθε χρόνο στόχος εμπρηστών και μάλιστα οι κάτοικοι μπορούν να στοιχηματίσουν για το αν και για πόσο θα καταφέρει να επιβιώσει η κατσίκα από εμπρησμό!

Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία

paraxena hristougena afstria

Σε αυτές τις χώρες, εκτός από τον Άγιο Βασίλη, εξίσου διάσημος είναι και ο κακός αδελφός του ο Krampus, ρόλος του οποίου είναι να τιμωρεί (ακόμα και να τρώει) τα άτακτα παιδιά. Στις αρχές λοιπόν του Δεκεμβρίου, κάποιοι «επίδοξοι» τιμωροί, τηρώντας το έθιμο, κυκλοφορούν στους δρόμους ντυμένοι με τρομακτικά κοστούμια και χτυπούν με ραβδιά μικρούς και μεγάλους!

 

Πηγή: newsfilter.gr

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*