Χρηματοδότηση για προγράμματα εργασίας 66 ομάδων ελαιοκομικών φορέων.

admin
28/04/2015 10:18
  •  
  •  
  •  

Με το συνολικό ποσό κοινοτικής ενίσχυσης 33.294.000 ευρώ – πλέον εθνικής και ίδιας συμμετοχής – χρηματοδοτούνται για τη χρονική περίοδο 2015-2018 τα προγράμματα εργασίας 66 ομάδων ελαιοκομικών φορέων.

 

Για την κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων στους ελαιοκομικούς φορείς, ακολουθήθηκαν τα κριτήρια που προβλέπει σχετικός κανονισμός και, ειδικότερα, ελήφθη υπόψη το μέγεθος της ελαιοκομικής δραστηριότητας κάθε περιοχής (αριθμός παραγωγών, στρεμμάτων, δένδρων, παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, κ.α.), αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες κάθε φορέα που είχε υποβάλει πρόγραμμα εργασίας.

Άλλωστε, τα χρήματα του προγράμματος προέρχονται από την παρακράτηση 2{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} επί των 550 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι 412.000 ελαιοπαραγωγοί της χώρας και, συνεπώς, όπως επισημαίνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, είναι απολύτως επιβεβλημένη η «επιστροφή» στις οργανώσεις παραγωγών, μέσω των προγραμμάτων, κατά τρόπο αναλογικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα είχε οργανωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και η περίοδος υποβολής των προτάσεων συνέπεσε με την εκλογική περίοδο.

«Ως νέα πολιτική ηγεσία», ανέφερε, «δεν είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να καθορίσουμε τις βασικές αρχές του προγράμματος, έτσι ώστε να αντανακλούν μια διαφορετική αντίληψη και μια διαφορετική στρατηγική για τον ελαιοκομικό τομέα. Οφείλουμε, όμως, να κατανείμουμε τα κονδύλια κατά το βέλτιστο τρόπο, αλλά και να παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των προγραμμάτων».

Ο κ. Αποστόλου συμπλήρωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή για άμεσο σχεδιασμό ενός αξιόπιστου συστήματος που θα ελέγχει αυστηρά κατά την τρέχουσα τριετία την εφαρμογή, τα χρονοδιαγράμματα και την απόδοση των νέων προγραμμάτων, καθώς, όπως είπε, «τα χρήματα αυτά προορίζονται για την ανάπτυξη του κλάδου και όχι για τη συντήρηση γραφειοκρατικών και αναποτελεσματικών μηχανισμών. Ανεξάρτητα από το τι γινόταν στο παρελθόν, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι στο εξής κάθε ευρώ εθνικής και κοινοτικής δαπάνης θα πιάνει τόπο».

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 14 times, 1 visits today)