Κυκλάδες: Έρχεται η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση – Χρήσιμες οδηγίες

Άκης Αξαόπουλος
27/10/2020 15:48
 
 
 

 

Tην Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, ξεκινάει από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, όπως αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων.

Το πρώτο στάδιο της μετάβασης θα αρχίσει τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου και θα επηρεάσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου: Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ψαρά.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω μετάβαση δεν απαιτεί την αγορά ή προσθήκη οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού, αλλά μόνον τον επανασυντονισμό των τηλεοράσεων των τηλεθεατών στις νέες συχνότητες εκπομπής όλων των καναλιών.

Ποιες περιοχές θα ακολουθήσουν

Τα επόμενα βήματα της μετάβασης, έως και τον Φεβρουάριο του 2021, βάσει των προβλέψεων της νομοθεσίας και του κοινού χρονοδιαγράμματος των δύο παρόχων, ΕΡΤ & Digea, θα επηρεάσουν με χρονολογική σειρά τις περιοχές:

Δωδεκάνησα -με εξαίρεση το Καστελλόριζο-, Ικαρία και Σάμο (20/11/2020),
Κυκλάδες και Καστελλόριζο (11/12/2020),
Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί, τμήμα Κομοτηνής (15/01/2021),
Λάρισα, Βόλος, Σποράδες, τμήμα Χαλκιδικής (05/02/2021),
Καβάλα, Δράμα, τμήμα Κομοτηνής, Θάσος, Ξάνθη, Σέρρες, τμήμα Χαλκιδικής (26/02/2021).

Το έργο της μετάβασης θα προχωρήσει σταδιακά, ανά γεωγραφική περιοχή με στόχο να ολοκληρωθεί στο σύνολο της χώρας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 και θα «φέρει» τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες εκπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα αποδεσμεύσει φάσμα για νέες υπηρεσίες από τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (5G).

Όσοι κάτοικοι λαμβάνουν επίγειο ψηφιακό σήμα από τα ανωτέρω κέντρα εκπομπής, θα χρειαστεί στις 6 Νοεμβρίου 2020 να επανασυντονίσουν το δέκτη τους (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες. Διαφορετικά θα χάσουν όλα τα κανάλια και θα βλέπουν μαύρο στις οθόνες τους.

Γιατί γίνεται πάλι μετάβαση;

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση.

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:

(1) να μεταβεί στο μενού του δέκτη του,
(2) να επιλέξει «Εγκατάσταση» ή «Ρυθμίσεις » (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη),
(3α) εάν επιλέξει αυτόματο συντονισμό, ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα,
(3β) εάν επιλέξει χειροκίνητο συντονισμό, ο δέκτης αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας,
(4) στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ ΝΑΙ
(5) επιλέγει έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.

Μαύρη οθόνη μετά από επανασυντονισμό:

Ενδεχομένως ο δέκτης να κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες (που είναι πλέον ανενεργές), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα αποθηκεύσει εκ νέου.
Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται η διαγραφή όλων των αποθηκευμένων προγραμμάτων και η πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει επαναφορά του δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία) και στη συνέχεια πραγματοποίηση νέου συντονισμού.

Πώς αλλάζω τη σειρά στους τηλεοπτικούς σταθμούς που λαμβάνω:

Ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με την προτίμησή του. Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά τα βήματα που ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσει ένας τηλεθεατής αναλόγως του τύπου του δέκτη.[Δεν μπορούμε με ακρίβεια να ορίσουμε την διαδικασία καθώς αυτή εξαρτάται από το δέκτη (τι μάρκα και τι μοντέλο είναι δηλαδή ο αποκωδικοποιητής ή η τηλεόραση) που διαθέτει ο εκάστοτε τηλεθεατής. Σε αυτό το πλαίσιο οι τηλεθεατές παραπέμπονται να ελέγχουν και τις οδηγίες χρήσεως του δέκτη τους.]

Γενικότερα, ένας δέκτης μπορεί να αποθηκεύει τα κανάλια ανάλογα με τις ρυθμίσεις του, συνήθως είτε αλφαβητικά, είτε βάσει συχνότητας λήψης.

Αν o τηλεθεατής επιθυμεί να αλλάξει τη σειρά των καναλιών, συνήθως αυτό γίνεται επιλέγοντας menu ή ρυθμίσεις στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια επεξεργασία καναλιών ή κάποια αντίστοιχη επιλογή. Καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία διαφέρει από δέκτη σε δέκτη προτείνεται οι τηλεθεατές να συμβουλευτούν τις οδηγίες χρήσης της συσκευής τους.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Χρειάζεται να αλλάξω αποκωδικοποιητή / τηλεόραση;
Με την νέα ψηφιακή μετάβαση, δε θα χρειαστεί να αλλάξετε τίποτα στον εξοπλισμό σας. Αρκεί να κάνετε μια νέα αυτόματη αναζήτηση προκειμένου να συντονίσετε τη συσκευή σας στις νέες συχνότητες.

2. Χρειάζεται να αλλάξω κεραία;
Δε χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή στον εξοπλισμό σας. Θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ψηφιακό σήμα από την κεραία που ήδη έχετε.
Σημειώνετε ότι η Digea δεν έχει καμία σχέση με πωλήσεις λιανικής ή χονδρικής – τόσο σε τηλεθεατές, όσο και σε εμπόρους- προϊόντων που σχετίζονται εμμέσως ή αμέσως με την λήψη του ψηφιακού σήματος από τα νοικοκυριά (τηλεοράσεις, κεραίες, καλώδια, αποκωδικοποιητές κλπ).

3. Αν κάποιος βλέπει ήδη ψηφιακά, χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια;
Ναι, η μετάβαση αφορά όλους τους τηλεθεατές, που λαμβάνουν σήμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από τα δίκτυα της ΕΡΤ και της Digea. Πλέον η εκπομπή σήματος θα γίνεται στις τελικές συχνότητες που έχουν ορισθεί από το κράτος με το νέο Χάρτη Συχνοτήτων και συνεπώς θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επανασυντονισμός της τηλεόρασης ή του αποκωδικοποιητή.

4. Πώς θα ενημερωθούμε πότε θα πρέπει να κάνουμε επανασυντονισμό στην περιοχή μας;
Η Digea θα ενημερώνει εγκαίρως το τηλεοπτικό κοινό για κάθε νέα μετάβαση μέσω ανακοινώσεων, τηλεοπτικών σποτ και άλλων μέσων. Μπορείτε επίσης να ενημερώστε από την ιστοσελίδα digea.gr.

5. Ποιος ορίζει τη σειρά τοποθέτησης των καναλιών (LCN) με την οποία αποθηκεύονται μετά τον επανασυντονισμό;
Η σειρά τοποθέτησης των καναλιών (LCN), έχει οριστεί για τα κανάλια Εθνικής Εμβέλειας βάσει της αδείας τους. Τα θεματικά και τα περιφερειακά κανάλια τοποθετούνται με αλφαβητική σειρά βάσει της ΥΑ 792 ΦΕΚ Β’ 4470/9.10.20

6. Γιατί δεν προχωρήσαμε σε νέα τεχνολογία (DVB-Τ2) όπως άλλες χώρες;
Οι τεχνικές προδιαγραφές της επίγειας ψηφιακής εκπομπής καθορίστηκαν από την Πολιτεία (συναρμόδια Υπουργεία και αρχές) και αποτυπώθηκαν στον Χάρτη Συχνοτήτων ο οποίος αποτελεί νόμο του κράτους. Η εταιρεία Digea μας έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία που η Πολιτεία ορίζει.

7. Γιατί δε βλέπω σε HD;
H εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια ενεργοποιήθηκε σε συγκεκριμένα κέντρα εκπομπής για τεχνικούς & ρυθμιστικούς λόγους.

8. Γιατί δεν φτάνει στο σημείο που βρίσκομαι το ψηφιακό σήμα; Τι μπορώ να κάνω;
Η Digea έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί δίκτυο μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στις διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές παράμετροι κάθε κέντρου εκπομπής (συντεταγμένες θέσης, ισχύς, κατευθύνσεις ακτινοβολίας και συχνότητες λειτουργίας), καθορίζονται από τη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 42800/05-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β΄/5-10-2012 (Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ραδιοτηλεοπτικού Σήματος), ως ισχύει. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.digea.gr

9. Η ΕΡΤ γιατί έχει παντού HD / Η ΕΡΤ γιατί έχει παντού σήμα;
Η ΕΡΤ ως δημόσιος πάροχος περιεχομένου και δικτύου τηλεόρασης, έχει την υποχρέωση, “καθολικής υπηρεσίας”, δηλαδή της καθολικής κάλυψης της επικράτειας με ψηφιακό σήμα.

10. Ποιες είναι οι προδιαγραφές εκπομπής του ψηφιακού σήματος;
Οι προδιαγραφές εκπομπής ορίζονται στον Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://www.digea.gr)

Συγκεκριμένα, στον Xάρτη ορίζονται η ισχύς σήματος, τα κέντρα εκπομπής, οι συχνότητες καθώς και η σειρά με την οποία πραγματοποιείται η ψηφιακή μετάβαση ανά κέντρο εκπομπής.

11. Το HD τι ανάλυση έχει;
Τα κανάλια ΗD (υψηλής ευκρίνειας) του δικτύου της Digea εκπέμπονται σε ανάλυση 1080i με αναλογία διαστάσεων 16:9.

12. Γιατί δε βλέπω τα περιφερειακά κανάλια άλλων περιοχών;
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (νόμος 4262, άρθρο 37, Φ.Ε.Κ. 114, 10/05/14), κάθε περιφερειακός σταθμός έχει δικαίωμα εκπομπής σε μία συγκεκριμένη περιφερειακή ζώνη. Η εταιρεία μας λειτουργώντας βάσει της παραπάνω νομοθεσίας, εκπέμπει τα περιφερειακά κανάλια ανά περιφερειακή ζώνη και εφόσον αυτά έχουν εξασφαλίσει την σχετική άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επομένως μπορείτε να δείτε μόνο τα κανάλια που εκπέμπονται από το Κέντρο Εκπομπής που σας εξυπηρετεί.

13. Θα αφαιρεθεί ή θα προστεθεί κάποιο κανάλι σε σχέση με αυτά που βλέπω σήμερα;
Όχι, η μετάβαση αφορά μόνο αλλαγή στις συχνότητες εκπομπής και όχι στα κανάλια. Κάθε τηλεθεατής θα συνεχίσει να βλέπει τα ίδια ακριβώς κανάλια που έβλεπε στην περιοχή του πριν τη μετάβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπονται μέσω της Digea:

Γραμμή εξυπηρέτησης τηλεθεατών: 217 77 70 100 (αστική χρέωση)
www.digea.gr
Αποστολή email στο info@digea.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του site μας
Αποστολή μηνύματος στη σελίδα της Di στο facebook

 

Πηγή: star.gr

(Visited 1.601 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*