Επανέρχονται οι περιορισμοί στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ από αύριο θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 9 τετραγωνικά μετρά, όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια του ολικού απαγορευτικού.
Αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, μίλησε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα».
Σε ό,τι άφορα τη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας ο υπουργός ανέφερε πως «αν την επεκτείνεις θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα τούς επιβάλεις».
«Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για έναν 60χρονο που θα τον υποχρεώσεις να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.
Σε ό,τι άφορα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή σχολίασε πως όσοι είναι επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται η σύμβαση τους, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να μην πληρώνονται. Αποκάλυψε επίσης ότι οι σύλλογοι ιατρών στα νοσοκομεία πιέζουν το υπουργείο να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Ο υπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές με το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ που έχουν διαθέσιμες, συμμετέχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Το ενδεχόμενο εισόδου ανεμβολίαστων πολιτών στα σούπερ μάρκετ με rapid test έχει συζητηθεί, αλλά υπάρχουν προβλήματα ως προς την υλοποίησή του, ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ασφαλώς και εξετάζεται, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open, ωστόσο εξήγησε τους λόγους που καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», είπε, για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκείται για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα καταστήματα εστίασης, τονίζοντας πως το να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους που «εξαιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».