Ιδιοκτήτες Airbnb: “Απαράδεκτο το αίτημα των ξενοδόχων για μείωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων”

airbnb
Άκης Αξαόπουλος
27/04/2020 10:26
 
 
 

 

Ο κορωνοϊός εντείνει τη διαμάχη μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών ακινήτων τύπου Airbnb με τους δεύτερους να περνούν στην αντεπίθεση και να υποστηρίζουν ότι ο κλάδος βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων συμπληρώνει το τουριστικό προϊόν και δίνει πολλαπλές επιλογές στους επισκέπτες που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Με επιστολή τους στα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι ιδιοκτήτες, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων προτείνουν διάλογο σχετικά με ενδεχόμενη εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατών έναντι του COVID-19.

Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια της δέσμης μέτρων που απέστειλαν στα αρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Εργασίας) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπου γίνεται αναφορά και στο αίτημα για «προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε καθένα (δηλαδή χωρίς περιορισμούς) ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας». Οι ξενοδόχοι προτείνουν πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα. Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες, «πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τμ με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού», αναφέρουν οι ξενοδόχοι.

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές των εν λόγω ακινήτων μέσω του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. κάνουν λόγο για απαράδεκτο αίτημα – επίθεση στον κλάδο της βραχυχρόνιας διαμονής, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος ήταν παρών σε όλο το διάστημα του lockdown βοηθώντας άτομα που είχαν ανάγκη διαμονής εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά και διαθέτοντας εντελώς δωρεάν, διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάστηκε να απομονωθούν από τις οικογένειές τους για να μην τους μεταδώσουν τον ιό.

«Επίσης είναι πιά γνωστό σε όλους ότι η βραχυχρόνια διαμονή στην Ελλάδα έχει ένα ποσοστό πάνω από το 15% στο τουριστικό κλάδο και συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της χώρας μας, δίνοντας δουλειά όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αλλά και σε μια συνδεόμενη αγορά που αναπτύσσεται παράλληλα με την βραχυχρόνια».

Το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν είναι πλήρες μόνο όταν προσφέρει πραγματικά όλες τις επιλογές. Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής σε όλη την Ελλάδα είναι διαθέσιμοι να επωμισθούν τις ευθύνες τους, δεν επιβαρύνουν κανέναν με τα έξοδα λειτουργίας τους και παράγουν ένα τουριστικό προϊόν μοναδικής αξίας.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, φέτος, οι τουρίστες που θα επιλέξουν την χώρα μας για τις διακοπές τους, θα προτιμήσουν να μείνουν σε ένα ασφαλές κατάλυμα, είτε είναι ξενοδοχείο είτε διαμέρισμα, για να εξασφαλίσουν στην οικογένειά τους ένα προστατευμένο και καθαρό περιβάλλον. «Είναι λοιπόν ευκαιρία να αυξήσουμε τον αριθμό των εν δυνάμει επισκεπτών της χώρας μας, προσφέροντας περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής και όχι να συζητάμε πώς να τα κλείσουμε», αντιτείνουν οι διαχειριστές.

Ως σύλλογος, ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ ήδη έχει ξεκινήσει σεμινάρια επίδειξης σωστού τρόπου γενικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων, για την ενημέρωση των μελών του. Ξεκίνησε επίσης επαφές και συνεργασίες με εταιρείες απολύμανσης σε όλη την Ελλάδα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ακίνητά της βραχυχρόνιας διαμονής ανάμεσα στις κρατήσεις.

«Ετοιμάζουμε και ένα πρωτόκολλο εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον σωστό καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων των καταλυμάτων μας. Με την ολοκλήρωσή του θα το προωθήσουμε στα μέλη μας, έτσι ώστε να το αναρτήσουν σε κάθε ακίνητο βραχυχρόνιας διαμονής. Είμαστε επίσης ανοικτοί να συζητήσουμε με οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα, τρόπους εφαρμογής και ελέγχου, οποιασδήποτε οδηγίας δοθεί από τον ΕΟΔΥ. Ζητάμε όμως, αν όχι αυστηρότερη, τουλάχιστον την ίδια αντιμετώπιση σε όλα τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, κ.α.).

Το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, αντί να ζητάνε την αναστολή λειτουργίας της βραχυχρόνιας διαμονής, πρέπει να σηκώσουν λίγο το χαλί και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ακόμα και σήμερα με μοκέτες από την δεκαετία του ’70 και απαρχαιωμένα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, δίχως καμία συντήρηση, που είναι και η μεγαλύτερη αιτία μετάδοσης οποιουδήποτε ιού κυκλοφορεί σε αυτά.

Συμφωνούμε με την προοπτική να γίνονται έλεγχοι εφαρμογής των οδηγιών που θα δοθούν, αλλά θα πρέπει επιτέλους να γίνονται έλεγχοι και στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτή θα ήταν μια σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτά άλλωστε είναι και εντονότερο το πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες αλλά και με τα τρόφιμα».

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές εκτιμούν ότι οποιοσδήποτε τυχόν έλεγχος γίνει, θα διαπιστωθεί ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής θα έχουν το μικρότερο ποσοστό στο σύνολο των παραβάσεων. Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα προκειμένου να αναρτηθούν στις πλατφόρμες και στην πλειοψηφία τους, έχουν κάνει ακόμα και πλήρη ανακαίνιση (αλλαγή μπάνιων, νέες κουζίνες, air-condition, κ.λ.π.).

«Επίσης, στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, είναι πολύ πιο εύκολο να γίνεται απολύμανση μετά από κάθε αναχώρηση, αλλά και εάν χρειαστεί, να υπάρχει περιθώριο μιας ημέρας από αναχώρηση σε νέα άφιξη, πράγμα αδύνατον να εφαρμοστεί και στα ξενοδοχεία που πολλές φορές η αντικατάσταση πελατών γίνεται συνεχόμενα. Οι ταξιδιώτες θα αισθανθούν πραγματική ασφάλεια μόνο αν έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν την επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες τους και φυσικά στα δικά τους στάνταρτ καθαριότητας και απολύμανσης.

Είναι άδικο, πιστεύουμε, επαγγελματίες του τουρισμού και κυρίως μεγάλοι σύλλογοι και φορείς όπως το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, να ζητάνε από την κυβέρνηση να κλείσει ένα μεγάλο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες και στο ΑΕΠ της χώρας.

Εμείς θα είμαστε πάντα ανοικτοί στον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρούμε μια λύση με σκοπό την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και όχι την μείωση η ακόμα και την αναστολή του», επισημαίνουν οι διαχειριστές και ιδιοκτήτες.

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 240 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*