Τεχνολογίες αυτοκινήτων που δεν περνούν απαρατήρητες

Newsroom.
29/05/2024 17:34
 
 
 

 

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία συνεχώς μας εκπλήσσει και τα επιτεύγματά της, πολύ συχνά, εντυπωσιάζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Όπως είναι αντιληπτό, επηρεάζει όλους τους τομείς και φυσικά εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελέσει και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος συνοδεύεται από εκπληκτικές καινοτομίες. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, η αγορά γεμίζει με σύγχρονα αυτοκίνητα που αναβαθμίζουν την οδηγική εμπειρία και φαίνεται να είναι διακαείς πόθοι κάθε οδηγού.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τεχνολογίες στα νέα μοντέλα που δεν περνούν απαρατήρητες και κάνουν πολλούς λάτρεις της αυτοκίνησης να “παραμιλούν” στο πέρασμά τους; Παρακάτω σας τις αναλύουμε όλες. Πάμε να τις δούμε!

Υβριδική τεχνολογία

Η υβριδική τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ουσιαστικά αποτελεί τη μέση λύση μεταξύ των βενζινοκίνητων και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων (τα οποία φαίνεται να χρήζουν βελτίωσης). Πιο αναλυτικά, τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ενδυναμώνουν με έναν ηλεκτροκινητήρα. Επιπλέον, διαθέτουν δύο μπαταρίες, μία παραδοσιακή και μία υβριδική που ενισχύει τον ηλεκτρικό κινητήρα.

Τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής τεχνολογίας είναι πολλά και ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την οικονομία καυσίμου, τους μειωμένους ρύπους και τις φορολογικές ευκολίες. Σας προτείνουμε λοιπόν να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη καινοτομία και να δείτε αν σας ταιριάζει. Τι θα λέγατε λοιπόν να μισθώσετε το alfa romeo tonale με leasing ή όποιο άλλο μοντέλο επιθυμείτε και να ζήσετε και εσείς αυτήν την εμπειρία; Εμείς λέμε ένα μεγάλο ναι!

Φωνητικός έλεγχος

Πόσοι από εμάς φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε με το αυτοκίνητό μας, δίνοντάς του απλά λεκτικές εντολές; Και όμως στην σημερινή πραγματικότητα, η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι γεγονός, και μας επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο του αμαξιού μας. Μπορείτε λοιπόν να ενεργοποιείτε τους υαλοκαθαριστήρες ή να ελέγχετε τη σκάλα των φώτων, μιλώντας απλά στο αυτοκίνητο.

Στο ίδιο πλαίσιο, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργούν εφαρμογές που εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το λογισμικό που επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να βελτιώσουν την εμπειρία του ταξιδιού τους, δημιουργώντας ηχητικές περιγραφές του περιβάλλοντος που κινείται κάθε φορά το αυτοκίνητο.

“Έξυπνη” οδήγηση

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα φαίνεται να γίνονται ολοένα και πιο “έξυπνα” και να επιτελούν απόλυτα τον σκοπό τους, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την βελτιστοποίηση της οδηγικής εμπειρίας. Συνεπώς, στην αγορά θα βρείτε μοντέλα με μπροστινές και πίσω κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης πεζών, συστήματα ανίχνευσης της κόπωσης του οδηγού και πολλά άλλα εξελιγμένα λογισμικά προγράμματα.

Αξιοσημείωτο είναι το σύστημα γεωεντοπισμού, το οποίο χρησιμοποιείται στις απρόσμενες καταστάσεις, όπως είναι μια βλάβη στη μέση του πουθενά, και δίνει σήμα στον πάροχο οδικής βοήθειας με την ακριβή θέση στην οποία βρίσκεστε.

Τεχνολογία ασφάλειας για παιδιά

Η οδήγηση είναι για πολλούς μία ιδιαίτερα χαλαρωτική διαδικασία. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που υπάρχουν μικρά παιδιά στο πίσω κάθισμα; Τότε, τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν, καθώς είναι πολύ εύκολο να αγχωθείτε, και επιπλέον πρέπει να έχετε πάντα τα μάτια, εκτός από τον δρόμο, και στα μικρά σας πλάσματα.

Η τεχνολογία λοιπόν δείχνει και εδώ την τεράστια δύναμή της και ενσωματώνει συστήματα παρακολούθησης στα παιδικά καθίσματα, τα οποία προειδοποιούν σε περιπτώσεις που έχουν αφαιρεθεί ή δεν έχουν δεθεί σωστά οι ιμάντες στήριξης. Επιπλέον, κάποια αυτοκίνητα περιλαμβάνουν αισθητήρες κίνησης που ειδοποιούν στην περίπτωση που έχετε απομακρυνθεί από το αμάξι και το παιδί σας βρίσκεται ακόμα στο κάθισμά του.

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε κάποιες από τις σύγχρονες δυνατότητες των αυτοκινήτων που εντυπωσιάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε να περιμένουμε πολλά περισσότερα, αφού φαίνεται πως η τεχνολογία κινείται με αλματώδεις ρυθμούς. Και ποιος ξέρεις; Ίσως σε λίγα χρόνια αρχίσουμε όντως να οδηγούμε ιπτάμενα αυτοκίνητα και να περιμένουμε στα φανάρια που θα βρίσκονται ανάμεσα στα σύννεφα! Μένει μόνο να κάνουμε υπομονή για τις εξελίξεις που έρχονται!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 36 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*