Τέσσερις ομάδες φοιτητών πανεπιστημίου -μεταξύ των οποίων μια ελληνική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τα πειράματα υπερβαρύτητάς τους.
Τα πειράματα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-18 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του «Large Diameter Centrifuge», που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας. Δύο ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό φυγοκέντρισης την πρώτη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν οι άλλες ομάδες τη δεύτερη εβδομάδα.
Η ελληνική ομάδα MAH αποτελείται από τρεις διδακτορικούς φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που σπουδάζουν προγνωστική μικροβιολογία και επεξεργασία τροφίμων. Θα μελετήσουν το πώς οι μικροοργανισμοί επηρεάζονται από την έκθεση στην υπερβαρύτητα και στη θερμική καταπόνηση. Τα αποτελέσματά τους θα βοηθήσουν στη βελτίωση της γνώσης των χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών και στην τροποποίηση των διαδικασιών αποστείρωσης, με πιθανή αξιοποίηση στην αναζήτηση ζωής σε εξωγήινα περιβάλλοντα.
Οι άλλες ομάδες που επιλέχθηκαν, είναι:
– Dynamics: Μια ομάδα από δύο διδακτορικούς φοιτητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, με σπουδές στην μηχανολογία και στην χημεία. Στόχος τους είναι να προσδιοριστεί η επίδραση της βαρύτητας στις γεωτρήσεις σε κοκκώδες υλικό.
– HyperMed: Η ομάδα αποτελείται από δύο υποψήφιους διδάκτορες και έναν μεταπτυχιακό φοιτητή από το ρουμανικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, με σπουδές στις φυσικές και στις χημικές επιστήμες. Ο κύριος στόχος είναι να μελετήσουν την επίδραση της βαρύτητας στην ικανότητα διαβροχής των επιφανειών από όγκο διαλυμάτων ιατρικών φαρμάκων ή σταγονίδια.
– LINVenus: Η ομάδα αποτελείται από δύο διδακτορικούς φοιτητές από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με σπουδές στη φυσιολογία των φυτών και στις γεωργικές επιστήμες. Θα μελετήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα και το ρόλο των καναλιών μεμβράνης στο μηχανισμό κλεισίματος των σαρκοφάγων φυτών, καθώς και την επίδραση της βαρύτητας σε αυτή τη συμπεριφορά.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πειραμάτων τους, οι Έλληνες και λοιποί φοιτητές θα υποστηρίζονται από το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού συνδέσμου European Low Gravity Research Association (ELGRA) θα είναι επίσης σε ετοιμότητα για να παράσχουν συμβουλές σε ότι αφορά στην μικροβαρύτητα και στην έρευνα της υπερβαρύτητας.
Η ESA θα προσφέρει οικονομική στήριξη στις ομάδες που επιλέχθηκαν για την κάλυψη μέρους του κόστους του πειραματικού υλικού, του ταξιδιού και της διαμονής.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ