Συνταγή για τα Τρίγωνα Πανοράματος

Newsroom
03/05/2023 22:58
 
 
 

Στα τρίγωνα Πανοράματος κανείς δε λέει όχι. Πολλοί τα τρώνε δυο-δυο. Είναι πειρασμός αυτό το κλασικό θεσσαλονικιώτικο γλυκό με το σιροπιαστό φύλλο και την πλούσια κρέμα.

Αυτό το γλυκό γεννήθηκε στο Πανόραμα, όπου κάποτε εξέδραμαν οι Θεσσαλονικείς για να πάρουν τον αέρα τους. Και εκεί απολάμβαναν αυτό το τριγωνικό γαλακτομπουρεκάκι, που οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το πρωτοέφτιαξε ο Ελενίδης, αλλά ευτυχώς δεν το πατεντάρισε. Κι έτσι μπορούμε να το απολαμβάνουμε κι εμείς στη νότια Ελλάδα και στα καθ’ ημάς ζαχαροπλαστεία, μνημονεύοντας τον άγιο αυτόν άνθρωπο που τα σκέφτηκε.

45′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15′

Υλικά

Κομμάτια: 20

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη
320 ml νερό

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. κορν φλάουρ
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
3 μεσαία αυγά
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 βανιλίνη ή 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Για τα τρίγωνα

1 πακέτο φύλλο κρούστας 250 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για το γαρνίρισμα

φυστίκια Αιγίνης, θρυμματισμένα

Διαδικασία

Σιρόπι

1. Για να φτιάξουμε τα τρίγωνα πανοράματος, ξεκινάμε με το σιρόπι.

2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα

1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και σχεδόν τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Τα βάζουμε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, προσθέτοντας στο τέλος και το κορν φλάουρ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

2. Λίγο πριν βράσει το γάλα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε περίπου το μισό στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε έντονα με ένα σύρμα.

3. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα του μπολ, σουρώνοντάς το από ψιλό σουρωτό για να συγκρατηθούν οι ίνες από το αυγό.

4. Ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα πάνω στη φωτιά με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια δεμένη κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανιλίνη και το ξύσμα

5. Αφήνουμε την κρέμα κατά μέρος να κρυώσει ελαφρώς, ανακατεύοντας κάθε μισό λεπτό περίπου.

6. Μόλις σταματήσει να αχνίζει, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να λιώσει.

7. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (περίπου 1 ώρα). Μπορούμε να τη βάλουμε και στο ψυγείο.

Τρίγωνα

1. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.

2. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά τους σε 3 ίσα μέρη-λωρίδες.

3. Ραντίζουμε τη μία λωρίδα με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε πάνω της άλλη μία λωρίδα.

4. Έπειτα, ξεκινώντας από την κάτω μεριά, ξεκινάμε να τις διπλώνουμε (πιάνοντάς τες και τις δύο μαζί) σε τρίγωνα μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη.

5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε τη μία πλευρά του τριγώνου για να σχηματίσουμε μια θήκη.

6. Τσαλακώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μέγεθος μικρής μπάλας και την τοποθετούμε μέσα στο τρίγωνο, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοιλότητα που θα κρατήσει το σχήμα της στο ψήσιμο και θα γεμίσει αργότερα με κρέμα.

7. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα τρίγωνα. Τα τοποθετούμε σε σειρές πάνω σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο.

8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου μισή ώρα.

9. Αφού ψηθούν και πάρουν χρώμα, τα βουτάμε, καυτά, στο κρύο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

10. Χτυπάμε την κρέμα – που θα έχει πια κρυώσει– στο μίξερ, με το φτερό, να αφρατέψει.

11. Τη βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα τρίγωνα. Γαρνίρουμε την κρέμα με λίγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

 

Πηγή: gastronomos.gr

(Visited 396 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*