Πάντα μια πίτα είναι καλοδεχούμενη στο οικογενειακό τραπέζι, ιδιαίτερα όταν γίνεται με σπιτικό και εύκολο φύλλο και μυρωδάτη γέμιση.
30′ προετοιμασία | 20′ μαγείρεμα | Σύνολο: 50′
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί διαμ. 36-38 εκ.
Για τη ζύμη
630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ξίδι
340 ml περίπου νερό
100 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
4 μαραθόριζες, καθαρισμένες και χοντροτριμμένες
4 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, σε λεπτές φέτες
1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
150 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το άλειμμα
70 ml ελαιόλαδο
70 γρ. βούτυρο αγελάδας
Διαδικασία
Ζύμη
– Για να φτιάξουμε μαραθοκρεμμυδόπιτα με μυζήθρα, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, τα άλευρα με το αλάτι.
– Ρίχνουμε το ξίδι και το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
– Ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες), ρίχνοντας σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο) μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
– Πλάθουμε τη ζύμη σε 4 ίσες μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
– Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
– Σοτάρουμε τη μαραθόριζα με τα κρεμμύδια, τις δάφνες, και αλατοπίπερο για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
– Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
– Αφαιρούμε τις δάφνες.
– Ρίχνουμε τον μάραθο, το θυμάρι και τη μυζήθρα και ανακατεύουμε.
Πίτα
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
– Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο (για το άλειμμα) μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
– Αλείφουμε το ταψί με λίγο από το μείγμα.
– Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, διαμ. περίπου 40 εκ.
– Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
– Το λαδώνουμε γενναιόδωρα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
– Ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα.
– Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, καλά αλειμμένα το καθένα ξεχωριστά με το μείγμα βουτύρου.
– Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα ωραίο στεφάνι και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
– Χαράζουμε την πίτα ελαφρά.
– Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η μαραθοκρεμμυδόπιτα με μυζήθρα.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις