Μυρωδάτα κουλούρια με σουσάμι

Newsroom.
20/04/2024 06:55
 
 
 

Μυρωδάτα κουλούρια με σουσάμι

Υλικά
6 φλ. (900 γρ.) αλεύρι Χωριάτικο
2 φλ. (360 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
1 κοφτή κουταλιά (6 γρ.) γλυκάνισο
1 κουταλάκι (2 γρ.) μέχλεπι σε σκόνη
½ κουταλάκι (1 γρ.) μαστίχα σε σκόνη
Ελάχιστο γαρίφαλο
1 κουταλάκι (8 γρ.) αλάτι
1 κουταλάκι (6 γρ.) ζάχαρη
2 κουταλάκια (6 γρ.) ξηρή μαγιά
2 κουταλιές (20 γρ.) ελαιόλαδο
2 1/2 φλ. (625 γρ.) νερό χλιαρό
Για την επικάλυψη:
1 φλ. (150 γρ.) σουσάμι
1 κουταλιά (10 γρ.) μαυρόκοκκο
1 κουταλάκι (3 γρ.) γλυκάνισο
ελάχιστους σπόρους από κύμινο

EKTEΛΕΣΗ

Για την επικάλυψη: Βάζετε μπόλικο νερό σε μία κατσαρόλα και ρίχνετε το σουσάμι.
Βράζετε για 7-8 λεπτά. Το σουρώνετε και ρίχνετε από πάνω μπόλικο κρύο νερό. Σουρώνετε και πάλι.
Απλώνετε μία πετσέτα σε ένα δίσκο και βάζετε επάνω το σουσάμι. Προσθέτετε το μαυρόκοκκο, το γλυκάνισο, την αρτυσιά και ανακατεύετε. Σκεπάζετε με πετσέτα για να παραμείνει βρεγμένο.
Για τα κουλούρια: Βάζετε τον γλυκάνισο σε ένα μπολ και ρίχνετε το 1 φλ. χλιαρό νερό. Το αφήνετε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μέχλεπι, τη μαστίχα, το γαρίφαλο, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Βάζετε τη μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε να πάει παντού, δεν χρειάζεται να ρυζιάσετε. Ρίχνετε το χλιαρό τσάι γλυκάνισου και ξεκινάτε το ζύμωμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει για 1 ½ – 2 ώρες.

Παίρνετε το φουσκωμένο ζυμάρι και το ξαναζυμώνετε. Κόβετε το ζυμάρι στα 3-4 για να σχηματίσετε 3-4 κουλούρια. Παίρνετε το 1 κομμάτι και σχηματίζετε ένα στενόμακρο καρβέλι. Το βάζετε στο μείγμα σουσαμιού φροντίζοντας να πιάσει από όλες τις μεριές. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε και άλλα σχέδια, όπως μαργαρίτα.

Βάζετε το κουλούρι σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητική λαδόκολλα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα κουλούρια. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε τα κουλούρια να φουσκώσουν για 1 ώρα. Για να δείτε ότι είναι έτοιμα πιέζετε με το δάχτυλο το ζυμάρι και αν το αποτύπωμα σας παραμένει, τότε είναι έτοιμα.

Με ένα μαχαίρι το χαράσσετε ελαφρά τα κουλούρια σε 3-4 σημεία. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά.

Πηγή / Φωτο: Xryses Syntages

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 371 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*