Μεγάλη Πέμπτη με Χταπόδι και κοφτό μακαρονάκι

Newsroom.
02/05/2024 06:55
 
 
 

Μια αγαπημένη και παραδοσιακή συνταγή, για όλη τη διάρκεια του χρόνου! Οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσο ταιριάζει το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Το νόστιμο ζουμάκι που αφήνει πρέπει να μπαίνει μέσα στα μακαρονάκια και μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος να μετατρέπεται σε μια μελωμένη σάλτσα. 

Υπάρχει καλύτερη και πιο παραδοσιακή συνταγή από το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι; Προσωπικά, η συγκεκριμένη συνταγή που θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια με την γιαγιά να μαγειρεύει στην κουζίνα και να μοσχοβολάει όλο το σπίτι!

Υλικά:
1 κιλό και παραπάνω χταπόδι
500γρ μακαρονάκι κοφτό
1 κούπα κόκκινο κρασί
½ κούπα ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουτάκι κον-κασε ντομάτα
½ ματσάκι μαϊντανό
πιπέρι κόκκους
2 φύλλα δάφνης

Συνταγή:

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει τελείως η άμμος που έχει μέσα του. Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστεί λίγο, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Στη συνέχεια σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπέρι. Το αφήνουμε περίπου μια ώρα μέχρι να μαλακώσει.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγα ζεστό νερό. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί του. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μπουκιές.
  • Σε μια καινούργια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο και το σκόρδο και μόλις μαλακώσουν λίγο σβήνουμε με κόκκινο κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα προσθέτουμε αλατοπίπερο και στη συνέχεια βάζουμε το ζουμί από το χταπόδι και τρεις κούπες ζεστό νερό.( Αναλογία:2 κούπες νερό-μια κούπα μακαρονάκι).Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά και ελέγχουμε αν χρειαστεί νερό, τότε προσθέτουμε ζεστό νερό για να μην κόψουμε το βρασμό. Το φαγητό πρέπει να έχει κάποια υγρά για να μη στεγνώσει μέχρι να το σερβίρουμε. Τέλος ρίχνουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και τον ψιλοκομμένο μαιντανό και το σερβίρουμε ζεστό.
  • Έτοιμο το χταπόδάκι με κοφτό μακαρονάκι για να σερβιριστεί στους καλεσμένους σας ή στα μέλη της οικογένειάς σας! Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι μπορεί να δώσει μια πιο πικάντικη νότα στο χταπόδι με κοφτό μακαρόνι, οπότε μη διστάσετε να βάλετε όσο σας αρέσει!

Πηγή: https://petros-syrigos.com/

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*