Συνταγή για Ψαροκροκέτες με φάβα

Newsroom.
10/05/2024 06:55
 
 
 

Ψάχνοντας τρόπο για να προσφέρω το ψάρι στο παιδί μου, να πιάνεται εύκολα στο χέρι, να μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη και να είναι κάθε του μπουκιά γεμάτη θρεπτική αξία, οδηγήθηκα στην σημερινή συνταγή.

Ψάρι με φάβα! Μα ναι! Πώς δεν το είχα σκεφτεί! Αυτά τα δύο είναι γεννημένα για να είναι μαζί!

Η γεύση ξεπέρασε τις προσδοκίες και η εμφάνιση κατέπληξε τα πλήθη!

Υλικά:
Mερίδες: 13  Χρόνος: 55′

250 γρ. Ψάρι
200 γρ. Φάβα (σπασμένη)
1 Αυγό
2 κ.γ. Πολτός καραμελωμένου σκόρδου (ή σκόρδο σε σκόνη)
1 Κρεμμύδι
1/2 χούφτα Άνηθος
1/2 χούφτα Μαϊντανός
1 κ.σ. Αμυγδαλοβούτυρο (Προαιρετικό)
1 κ.σ. Αλεύρι αμυγδάλου
1 πρέζα Μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. Ελαιόλαδο
Αλάτι

Για το Πανάρισμα:
100 γρ. Αλεύρι αμυγδάλου
1 κ.σ. Κουρκουμάς
1 κ.σ. Πάπρικα γλυκιά
Αλάτι

Εκτέλεση:
1) Προθερμαίνω τον φούρνο (με αέρα) στους 200 βαθμούς και βάζω τα ψάρια (φρέσκο μπακαλιάρο χρησιμοποίησα) να ψηθούν για 20΄. Μόλις περάσει το 20΄ βγάζω τα ψάρια από τον φούρνο και τα αφήνω στην άκρη, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για να μπορέσω να αφαιρέσω τα κόκαλα.

Δεν κλείνω τον φούρνο. (Θα ψήσω στην συνέχεια τις ψαροκροκέτες).

2) Παράλληλα και όσο ψήνονται τα ψάρια στον φούρνο, ετοιμάζω την φάβα.
Την ξεπλένω καλά και σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτω την ποσότητα που αναγράφει η συνταγή και νερό. Φροντίζω το νερό να σκεπάσει την φάβα επαρκώς και συμπληρώνω ~200 ml (ένα δάχτυλο πάνω από την φάβα).

3) Ανάβω το μάτι της κουζίνας στο τέρμα και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο. (Αυτό το κάνω για να βοηθήσω να μην αφρίσει τόσο η φάβα).
Ξαφρίζω όσο χρειαστεί και αφού πάρει βράση, χαμηλώνω το μάτι μου στο μισό (με τέρμα το 9, χαμηλώνω στο 5), και ανακατεύω συχνά με ξύλινη κουτάλα για περίπου μισή ώρα.
Κατά την διάρκεια βρασμού, συμπληρώνω με βραστό νερό αν χρειαστεί.
Κλείνω το μάτι της κουζίνας.
Αφήνω πάνω στο μάτι, με σκεπασμένο το κατσαρολάκι να πιεί τα υγρά της.

(Αν δεις πως, έχει απομείνει νερό μέσα στο κατσαρολάκι, θα χρειαστεί να σουρώσεις).

4) Παράλληλα με την φάβα, σε ένα μικρό τηγανάκι τσιγαρίζω ή ατμίζω το κρεμμύδι. Εάν δεν έχεις φτιάξει τον πολτό του καραμελωμένου σκόρδου (να ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΑΜΕΣΑ, δεν υπάρχει η γεύση που δίνει), πρόσθεσε ψιλοκομμένη μια σκελίδα σκόρδου και τσιγάρισέ την μαζί με το κρεμμύδι. Εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις σκόρδο σε σκόνη.

5) Με ένα πιρούνι θρυμματίζω το ψάρι σε ίνες (αφού έχω αφαιρέσει το κόκαλα πολύ προσεκτικά, (διάλεξα φρέσκο μπακαλιάρο που είναι πολύ εύκολος στο ξεκοκάλισμα)) και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω την φάβα, το αυγό, τον πολτό καραμελωμένου σκόρδου (αν έχω), το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά (άνηθο και μαϊντανό), το αμυγδαλοβούτυρο, το αλεύρι αμυγδάλου, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

6) Ομογενοποιώ με τα χέρια, ζυμώνοντας πολύ πολύ καλά το μίγμα και σχηματίζω τις κροκέτες στο σχήμα που επιθυμώ. Επέλεξα να κάνω κροκέτες παραλληλόγραμμες, αλλά μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και να φτιάξεις κροκέτες τετράγωνες, στρογγυλές κ.α.

7) Σε ένα μικρό ταψί ή μπολ προσθέτω όλα τα υλικά για το πανάρισμα και ανακατεύω με τα χέρια, ώστε να πετύχω αυτό το λαχταριστό πορτοκαλί χρώμα!

8) Κάθε κροκέτα που πλάθω, την τοποθετώ μέσα στο σκεύος με το πανάρισμα και με μαλακές- προσεκτικές κινήσεις, την επικαλύπτω πολύ καλά, από όλες τις μεριές.

Στην συνέχεια, την τοποθετώ σε ταψί, στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

9) Μεταφέρω το ταψί στον φούρνο και ψήνω για 20΄.

Στην μέση του χρόνου άλλαξα φορά το ταψί. (Έβαλα δηλαδή το πίσω- μπρος).

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
Σερβίρω με φρέσκια σαλάτα ή με βραστά ή ψητά λαχανικά εποχής. Τα συνοδεύει τέλεια μια σως γιαουρτιού.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΨΥΓΕΙΟ- ΚΑΤΑΨΥΞΗ)
Στο ψυγείο συντηρούνται εώς και 2 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη, μεριδοποιημένες και τυλιγμένες με μεμβράνη εώς και 3 μήνες!!!

Δεν χρειάζονται ξεπάγωμα. Βγάζεις από την κατάψυξη και ζεσταίνεις.

Συμβουλές
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο ψάρι θες για την σημερινή συνταγή. Επέλεξα φρέσκο μπακαλιάρο γιατί έχει λίγα και “εύκολα” κόκκαλα για να αφαιρεθούν.

Λειτουργεί το ίδιο αν το ψάρι το κάνεις βραστό, ψητό ή και στον ατμό. Επέλεξα να το κάνω στον φούρνο γιατί κρατάει περισσότερο την γεύση του και γιατί ούτως ή άλλως θα άναβα τον φούρνο ώστε να ψήσω τις ψαροκροκέτες!

Για να καταφέρω να έχω την επαρκή ποσότητα ψαριού μετά το ψήσιμο και το ξεκοκάλισμα, αγόρασα ~1 κιλό φρέσκο ψάρι.

Η φάβα που χρησιμοποίησα ήταν σπασμένη. Επάνω στην συσκευασία είχε συνταγή για την κλασική φάβα (αλοιφή) και έγραφε 1,5 ώρα βράσιμο. Αρχικά εμείς δεν θέλουμε η φάβα να γίνει πουρές εντελώς, έτσι ώστε να μπορεί να πλάθεται και δοκιμάζοντας κατέληξα πως η μισή ώρα ήταν αρκετή. Παρόλα αυτά, επειδή δεν μαγειρεύει κάθε κουζίνα στους ίδιους χρόνους, δοκίμασε την φάβα να έχει μαλακώσει (οχι λιώσει), πριν την αποσύρεις από την φωτιά. Να έχεις πάντα υπόψιν σου πως θα συνεχίσει να μαγειρεύεται και σκεπασμένη πάνω στο κλειστό μάτι, πίνοντας τα υγρά της, αλλά και μέσα στην κροκέτα όταν μπει στον φούρνο!

Αν δεις πως χρειάζεται να συμπληρώσεις νερό κατά την διάρκεια βρασμού της φάβας, φρόντισε το νερό να είναι βραστό, ώστε να μην ρίξει την θερμοκρασία της και επηρεάσει τον χρόνο βρασμού της.

Ο αριθμός των μερίδων, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα το μέγεθός τους.

Το πανάρισμα μπορείς να το κάνεις εναλλακτικά και με μπαχαρικά της επιλογής σου. Αν επιλέξεις να κρατήσεις τον κουρκουμά, μην παραλείψεις το μαύρο πιπέρι μέσα στο μίγμα γιατί για να απορροφήσει ο οργανισμός μας την κουρκουμίνη, χρειαζόμαστε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι.

Αντικατάσταση το αυγό μπορείς να το κάνεις με σπόρους τσία ή με “αυγό λιναρόσπορου”.

Πηγή: protiforamama.com

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*