Συνταγή για Μαγιάτικο πικάντικο με ρύζι μπασμάτι

Newsroom.
14/05/2024 06:49
 
 
 

Εύκολο και γρήγορο φαγάκι με ψάρι αλλά και ένα πικάντικο ρύζι μπασμάτι που του ταιριάζει απόλυτα.

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης: «Το Μαγιάτικο είναι ένα ολόφρεσκο ψάρι υψηλής ποιότητας, με χαρακτηριστική υπέροχη υφή και γευστικότατη σάρκα, πλούσιας διατροφικής αξίας. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ω-3 λιπαρών οξέων και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Β6. Ακόμα, έχει πλούσια διατροφικής αξία καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, D, οι οποίες ενισχύουν την καλή όραση, αλλά και γενικότερα την άμυνα του οργανισμού.

Συνταγή για όσους αντέχουν και είναι λάτρεις των πικάντικων γεύσεων. Αφήνει και μια έντονη φρεσκάδα στο στόμα από το συνδυασμό του κόλιανδρου με το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.

Έχει ευεργετικές δράσεις προς τον οργανισμό τόσο από τις αντιοξειδωτικές ουσίες των καυτερών πιπεριών (vitC, καψαϊκίνη) όσο και τις σταφίδες και τα κρεμμύδια με το σκόρδο.

Τέλος, το μπασμάτι παρέχει στη συνταγή το απαραίτητο ποσό υδατανθράκων για την παροχή ενέργειας χωρίς να αποδίδει περιττές θερμίδες.»

30′ προετοιμασία    20′ μαγείρεμα      Σύνολο: 50′

Υλικά
4 φέτες μαγιάτικο, περίπου 350 γρ. η κάθε μια
1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
Χυμό από 1 λεμόνι
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι

Για το ρύζι
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
30 ml ελαιόλαδο
2-3 πιπερίτσες τσίλι (ανάλογα με τις αντοχές σας)
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
80 γρ. φυστίκια ανάλατα (Αιγίνης ή κάσιους)
50 γρ. σταφίδες Κορινθιακές
½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για το ψάρι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω την κρέμα σκόρδου, τον κουρκουμά, το καγιέν, το χυμό λεμονιού, αλάτι και το ελαιόλαδο. Βάζω τα φιλέτα και τα «γυρίζω» για να αλειφθούν από το μείγμα. Τα αφήνω να μαριναριστούν για 15 λεπτά. Μεταφέρω τα φιλέτα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 20 λεπτά. Τα διατηρώ ζεστά.

Για το ρύζι
Βράζω το μπασμάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζω και το διατηρώ ζεστό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτω τα φυστίκια, την κρέμα σκόρδου, τις πιπερίτσες και συνεχίζω το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη. Ρίχνω το βρασμένο ρύζι, τις σταφίδες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον κόλιανδρο. Ανακατεύω καλά και σερβίρω στα πιάτα. Βάζω και από 1 μεγάλο φιλέτο ψαριού σε κάθε πιάτο και σερβίρω αμέσως.

Πηγή: dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*