Ζακυνθινή φρυγανιά για την Ελένη και τον Κωνσταντίνο

Newsroom.
21/05/2024 06:45
 
 
 

Αυτό το γλυκό, με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές, είναι πολύ συνηθισμένο στη Ζάκυνθο. Κάποιοι το γνωρίζουν και ως «εκμέκ με φρυγανιά».

Μερίδες: 12               30′ προετοιμασία            5 ώρες αναμονή                 Σύνολο: 5 ώρες και 30′

Υλικά:
Για το σιρόπι
250 ml (1 + 1/4 κούπας) καυτό νερό
250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη

Για την κρέμα
1 λίτρο (5 κούπες) φρέσκο γάλα, πλήρες
90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
100 γρ. (3/4 κούπας) κορν φλάουρ
2 καψάκια βανιλίνη
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για τη βάση
1 μεγάλο πακέτο φρυγανιές*

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
σαντιγί και κακάο ή κανέλα

Εκτέλεση:
Κρέμα
-Για να φτιάξουμε ζακυνθινή φρυγανιά, αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
-Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
-Προσθέτουμε τις βανιλίνες και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
-Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (1-2 ώρες στο ψυγείο).

Σιρόπι
-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το καυτό νερό, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
-Αφήνουμε το απλό αυτό σιρόπι να κρυώσει.

Συναρμολόγηση
-Υπολογίζουμε πόσες φρυγανιές θα χρειαστούν για να καλύψουν όλο τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ.
-Τις βυθίζουμε μία μία στο σιρόπι, για 1-2 δευτερόλεπτα, και τις στρώνουμε στο ταψί.
-Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλη μία στρώση.
-Στη συνέχεια, περιχύνουμε τις φρυγανιές με όσο σιρόπι έχει περισσέψει.
-Χτυπάμε την κρέμα που ετοιμάσαμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά.
-Την αδειάζουμε πάνω στη βάση και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
-Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι η κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
-Αν θέλουμε, διακοσμούμε την επιφάνεια της ζακυνθινής φρυγανιάς με ροζέτες σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή κακάο.
-Σερβίρουμε τη ζακυνθινή φρυγανιά κομμένη σε κομμάτια.

Συνήθως γαρνίρεται με σαντιγί και κερασάκια γλασέ ή μπισκότο.
*Παραλλαγή: Αντί για φρυγανιές, μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό με φέτες από τσουρέκι που περίσσεψε.

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Συνταγή: Δημήτρης Μιχαηλίδης
Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*