Συνταγή για ανοιξιάτικο ρολό με φράουλες

Newsroom.
25/05/2024 06:45
 
 
 

 

Η συνταγή αυτή είναι πανεύκολη και συγχρόνως πολύ εντυπωσιακή. Αν η διακόσμηση σας φαίνεται μπελαλίδικη, μπορείτε να την παραλείψετε και να αφήσετε το παντεσπάνι σκέτο, λευκό ή ροζ.

30′ προετοιμασία                 12′ ψήσιμο                3 ώρες αναμονή                 Σύνολο: 3 ώρες και 42′        Μερίδες: 10

Υλικά:
Πάστα για διακόσμηση
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου (να είναι πολύ μαλακό)
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
40 γρ. (1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 ασπράδι αυγού
3-4 χρώματα ζαχαροπλαστικής (κατά προτίμηση σε μορφή πάστας – το ένα να είναι κόκκινο)

Μπισκότο
5 κρόκοι αυγών
5 ασπράδια αυγών
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
125 γρ. (1 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση
250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
80 γρ. φρέσκες φράουλες, ψιλοκομμένες

Εκτέλεση:
– Για να ετοιμάσουμε το ανοιξιάτικο ρολό με φράουλες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
– Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.

Πάστα διακόσμησης
– Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
– Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ενσωματωθεί.
– Προσθέτουμε το ασπράδι και ανακατεύουμε ξανά, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, σαν πάστα.
– Ανάλογα με το σχέδιο που θέλουμε να κάνουμε (π.χ. λουλούδια, βούλες, γραμμές, χαμογελαστά emoticons κ.λπ.), μοιράζουμε την πάστα σε 2-3 μπολάκια και προσθέτουμε στο καθένα ένα χρώμα ζαχαροπλαστικής (2-3 σταγόνες ή στη μύτη από 1 κουταλάκι) και ανακατεύουμε.
– Βάζουμε τις πάστες σε χωριστά κορνέ διακόσμησης με πολύ μικρή στρογγυλή μύτη.
– Αν δεν έχουμε ειδικά κορνέ, φτιάχνουμε μικρά αυτοσχέδια χωνάκια από χαρτόνι.
– Σχηματίζουμε τα σχεδιάκια που θέλουμε πάνω στη λαδόκολλα, π.χ. μπορούμε να φτιάξουμε λουλούδια, φυλλαράκια, σύννεφα, αστέρια, καρδιές κ.λπ.
– Τοποθετούμε το ταψί με τη λαδόκολλα για λίγο στην κατάψυξη, να παγώσουν τα σχεδιάκια.

Μπισκότο
– Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με 100 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
– Αδειάζουμε τους χτυπημένους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ, πλένουμε τον κάδο του μίξερ και το σύρμα, τα στεγνώνουμε επιμελώς και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη.
– Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
– Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πετύχουμε μια ωραία σκούρα ροζ απόχρωση (υπόψη ότι στο ψήσιμο ανοίγει λίγο το χρώμα).
– Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα.
– Στρώνουμε το μείγμα αυτό πάνω στη λαδόκολλα με τα σχέδια, σε πάχος 1 εκ.
– Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά, μέχρι ίσα να αρχίσει να παίρνει χρώμα η περιφέρεια.
– Βγάζουμε και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το μπισκότο πάνω σε μια άλλη λαδόκολλα.
– Ξεκολλάμε τη λαδόκολλα πάνω στην οποία ψήθηκε, αποκαλύπτοντας τα σχεδιάκια.
– Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τη στρώνουμε πάνω στο μπισκότο.
– Προσεκτικά το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα και το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό (το τυλίγουμε ζεστό, για να μη σπάσει).
– Τυλίγουμε το ρολό εξωτερικά με την πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει.

Γέμιση
– Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μίξερ με το σύρμα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
– Ξετυλίγουμε το μπισκότο και απλώνουμε πάνω του τη σαντιγί, χωρίς να φτάσουμε στις άκρες.
– Σκορπίζουμε πάνω στη σαντιγί τις ψιλοκομμένες φράουλες και τυλίγουμε ξανά σε ρολό.
– Τυλίγουμε το ρολό με μεμβράνη για να στερεωθεί και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*