Χρυσό ριζότο της βασίλισσας με γαρίδες

Newsroom.
29/06/2024 07:27
 
 
 

Η συνταγή ” il Risotto Dorato Della Regina” δηλαδή “το Χρυσό Ριζότο της Βασίλισσας” με γαρίδες, γαλέο, σαφράν και κρασάκι που θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο μας…

Από τον Γιώργο Ιορδανίδη

Καλημέρα αγαπημένη μου ομάδα! Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια δικιά μου συνταγή που την εκτέλεσα και την παρουσίασα το 2012!!! Μπορεί να βρείτε πολλές σαν κι αυτήν αλλά στην συγκεκριμένη αφαίρεσα και πρόσθεσα δικά μου υλικά έως ότου καταλήξω στο επιθυμητό αποτέλεσμα! Την χαρίζω επίσης αποκλειστικά σε μια υπέροχη φίλη μου ( γνωστοί πολλοί, φίλοι μετρημένοι στα δάχτυλα) που με βοήθησε και με στήριξε με το μοναδικό της τρόπο!! Τη δε ονομασία της συνταγής ” il Risotto Dorato Della Regina” “το Χρυσό Ριζότο της Βασίλισσας” της τον αφιερώνω! Γεια σου πολυαγαπημένη μου φίλη! Να είσαι πάντα καλά!!! Πάμε να το φτιάξουμε λοιπόν!

Υλικά:
400 γρ. ρύζι arborio
7-8 κουταλιές ελαιόλαδο
3 πολύ ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνης
100 γρ. λευκό κρασί ( etna bianco)
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο
4 κσ. κρύο βούτυρο
1 κγ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι μόνο τα φύλλα
τη φλούδα μισού λεμονιού κομμένη σε λεπτά ζουλιέν,
6-7 στήμονες κρόκο Κοζάνης(σαφράν) μουλιασμένους σε μισό ποτήρι ζεστό νερό για 10 λεπτά,
6 κσ παρμεζάνα
2 φύλλα δάφνης
ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμενο πιπέρι espelette
8 γαρίδες μεγάλες
8 χτένια saint-jacques είναι όστρακα και στην συνταγή μου χρησιμοποιώ μόνο την ψύχα,
8 κομμάτια γαλεό (σε κύβους 2 πόντων),
3 κσ βούτυρο για τα θαλασσινά,
1 φλούδα πορτοκάλι,
1 φλουδα λεμόνι (Προσοχή οι φλούδες καλά κομμένες χωρίς το άσπρο μερος)
μείγμα λευκού κρασιού και μπραντι,
80 ml λευκό κρασί etna bianco 20γρ μπραντι),
έξτρα μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι espelette ( πιπέρια με πορτοκαλοκόκκινα χρώματα και φρουτένια αρώματα με πικάντικη γεύση!!!

Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους μουλιασμένους στήμονες (σαφράν) με το νερό, ανακατεύουμε αλατίζουμε ελαφρώς με τον ανθό αλατιού και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι espelette. Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό κοτόπουλο (περίπου 15-20 λεπτά).

Προσθέτουμε τις 2 κσ μαϊντανό, το βασιλικό τη μισή ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγο! Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε έντονα να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, ελέγχουμε για αλάτι!

Σε άλλο τηγάνι με 3 κσ βούτυρο και 1κσ ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί λιγάκι προσθέτουμε την φλούδα πορτοκάλι και λεμονιού, προσθέτουμε τα θαλασσινά γυρίζοντάς τα προσεχτικά να πάρουν χρώμα απ όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το μίγμα κρασιού, αφήνοντας στο τέλος 6-7 κουταλιές από τη σως που δημιουργήθηκε, ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι! Τοποθετούμε το ριζότο σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα περιχύνουμε με 2 κουταλιές από τη σως! Πασπαλίζουμε με έξτρα μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι espelette!!!

Καλή Όρεξη!!!

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 41 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*