Θα μπορούσε να είναι από τις Κυκλάδες, από τα Δωδεκάνησα, ακόμα και από την Ιταλία! Έτσι ακριβώς πάντως την έκαναν και στα παράλια της Μικράς Ασίας και είναι απίστευτα νόστιμη!
«Ο κ. Γεώργιος Βλέσσας, Σμυρνιός, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 110 ετών, μου έχει δώσει αυτή τη συνταγή. Είναι νηστίσιμη και ήταν καθημερινό φαγητό. Θυμίζει Ιταλία, θα μπορούσε να έχει προέλθει από Ιταλούς που ζούσαν στη Σμύρνη», μας λέει η κ. Παπαδοπούλου, η οποία μας έδωσε τη συνταγή. Μια πιθανότατη ερμηνεία είναι αυτή. Ωστόσο οι «σκορδομακαρούνες» είναι παραδοσιακή συνταγή στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και, με δεδομένη τη μακραίωνη Ενετοκρατία στην περιοχή, δεν είναι απίθανο η συνταγή να έλκει από εκεί την καταγωγή της και έπειτα να πέρασε απέναντι, στα παράλια της Μ. Ασίας.
Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια σπαγκέτι
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα (όταν είναι η εποχή τους, 3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες, ανακατεμένες με 1 κουτ. γλυκού πελτέ)
5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε σκορδομακάρονα ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το δεντρολίβανο και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Αν δεν είναι μέρες νηστείας, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και σερβίρουμε τα σκορδομακάρονα.
Καλή Όρεξη!!
Πηγή: gastronomos.gr της Θέμις Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης ΓεωργιάδηςFood styling: Σταυρούλα Φουτσά
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις