Στα περισσότερα χωριά περιχύνουν τη σεφουκλωτή με μέλι και πασπαλίζουν με σουσάμι πριν από το σερβίρισμα, ενώ αλλού μπορεί να το παραλείψουν.
Παίρνει το όνομά της από τα σέφουκλα, δηλαδή τα σέσκουλα, που είναι το βασικό χορταρικό που περιέχει. Τη συνταγή μάς έδωσε η κ. Αναστασία Μαράκη από τη Μονή Νάξου.
Υλικά:
Τεμάχια: για ένα ταψί 38-40 εκ.
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξίδι
40 ml ρακή
περίπου 300 ml νερό, χλιαρό
εναλλακτικά 2 έτοιμα φύλλα κουρού
Για τη γέμιση
περίπου 1.300 κιλά ανάμεικτα χόρτα (2 κιλά ακαθάριστα – σέσκουλα, καυκαλήθρες, κουτσουνάδα – βλαστός από παπαρούνες)
το λευκό και τρυφερό μέρος από 1 μεγάλο πράσο, σε λεπτές ροδέλες
το λευκό και τρυφερό μέρος από 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό + 1/2 μάτσο άνηθο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ. ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο
150 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
μέλι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Φύλλο
Για το φύλλο της σεφουκλωτής Νάξου, βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Προσθέτουμε εκεί το ξίδι, τη ρακή και ύστερα το νερό λίγο λίγο και στην αρχή με ένα πιρούνι και αργότερα με τα χέρια προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι μέσα στον χυλό που δημιουργείται.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια σχετικά κολλώδη ζύμη.
Ρίχνουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τις γροθιές για περίπου 10 λεπτά, έως ότου προκύψει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι.
Στο τέλος του ζυμώματος δεν πρέπει να έχει απομείνει αλεύρι στο μπολ.
Πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα ή ιδανικά όλη τη νύχτα, στο ψυγείο.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Φυλάμε τη μισή για επόμενη πίτα.
Χωρίζουμε την ποσότητα σε δυο ίσα μέρη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να σχηματιστεί ένα μεγάλο φύλλο με πάχος περίπου 4 χλστ. και με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το άλλο φύλλο.
Γέμιση
Για τη γέμιση της σεφουκλωτής, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μέσα το κρεμμύδι, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Προσθέτουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τα χόρτα και τα μυρωδικά (άνηθο και μαϊντανό) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2-3 λεπτά, να μαραθούν ελαφρώς τα χόρτα.
Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο ένα λεπτό, να λαδωθεί καλά και να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Πίτα
Για την σεφουκλωτή, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί διαμέ-τρου περίπου 38-40 εκ. και με τον πλάστη στρώνουμε το φύλλο στον πάτο και στα τοιχώματα.
Με μια σπάτουλα παίρνουμε τη γέμιση (και τα ζουμάκια που έχουν αφήσει τα χόρτα στην κατσαρόλα), την απλώνουμε ομοιόμορφα στο εσωτερικό του ταψιού και σκεπάζουμε την πίτα με το άλλο φύλλο.
Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων πατώντας τες με τα δάχτυλα, κόβουμε όσο περισσεύει με ένα μαχαίρι και το αφαιρούμε.
Χαράσσουμε τα φύλλα και κάνουμε τομές, κόβοντάς τη σε κομμάτια.
Βρέχουμε την επιφάνεια με λίγο νερό, για να γίνει τραγανό το φύλλο.
Ψήνουμε την πίτα στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Σερβίρουμε τη σεφουκλωτή Νάξου σκέτη ή με μέλι.
Καλή Όρεξη!!!
Πηγή: gastronomos.gr της Αναστασίας Μαράκη και Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
One Comment