Προλαβαίνετε να φτιάξετε το γλυκάκι αφού τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους… Έτσι θα αιχμαλωτίσετε σε γυάλινο δοχείο καλοκαιρινές πινελιές γεύσεις, για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Υλικά:
1 κιλό ρόγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, σταφίδα
800γρ. ζάχαρη καστανή
1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
φλούδα από 1 λεμόνι ντόπιο
1 κούπα φιλέ αμυγδάλου (Προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το σταφύλι και το στεγνώνουμε.
Από το βράδυ βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μια στρώση ζάχαρη, τα σταφύλια και λίγη ποσότητα από τον χυμό πορτοκαλιού και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλη την ποσότητα των υλικών.
Το πρωί τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και μετά αφήνουμε τα σταφύλια «να σταθούν» για 1 ώρα.
Τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά, για να μην χαλάσει το χρώμα τους και τα ξαφρίζουμε με την κουτάλα. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το σταφύλι και να βγάζει φουσκάλες χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και 2 λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το λεμόνι που βοηθά να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας και χαρίζει επιπλέον άρωμα.
Τότε αν θέλουμε προσθέτουμε και το φιλέ αμυγδάλου και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει τα γυάλινα δοχεία, τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε βάλει σε νερό που κοχλάζει για να αποστειρωθούν.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο «στεγνώνουμε» τα βάζα και όπως είναι καυτό το γλυκό τα γεμίζουμε «ξέχειλα» και τα κλείνουμε ερμητικά.
Τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την άλλη μέρα τα «κλείνουμε» στο ντουλάπι σε μέρος δροσερό για να «αιχμαλωτίσουμε» τις καλοκαιρινές γεύσεις
Μικρά μυστικά:
Το σταφύλι δένει ονειρικά με δροσερό γιαούρτι ή ακόμα και με μπάλες παγωτού κρέμα ή καϊμάκι
Καλή Όρεξη!!!
Πηγή: emvolos.gr Γράφει η Σίσσυ Νίκα και η συνταγή της Ρούλας Γλωσσιώτη, Αχλάδι Εύβοιας
2 Comments