Πεντανόστιμες Μελιτζάνες τουρσί και το μυστικό για τουρσί εξπρές

Newsroom.
27/09/2024 06:45
 
 
 

Πεντανόστιμες Μελιτζάνες τουρσί για τον χειμώνα αλλά σήμερα θα δούμε και το μυστικό για το τουρσί λαχανικών εξπρές από τον Έκτορα Μποτρίνι.

Υλικά:
15 μικρές μελιτζάνες
15 κλωνάρια σέλινο (ένα μεγάλο κλωνάρι για κάθε μελιτζάνα), μισό ματσάκι φυλλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο
3-4 καρότα ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
3 πιπεριές κέρατο
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 καυτερή πιπεριά,
1 κουταλάκι αλάτι χοντρό,
ξύδι (δυνατό χύμα από κρασί),
ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:
Χαράζουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες με σκοπό να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο μια τσέπη. Βράζουμε 3 ποτήρια νερό με 1 κουταλιά αλάτι και 1 1/2 ποτήρι ξύδι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις μελιτζάνες και βράζουμε για 4 λεπτά. Τις κρατάμε εντελώς βυθισμένες στο νερό, σκεπάζοντάς τες με ένα πιάτο, για να μην αποκτήσουν καφετιές κηλίδες, το τμήμα που είναι έξω από το νερό καφετίζει. Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε. Στο ίδιο νερό ρίχνουμε το σέλινο και το καρότο και το ζεματάμε για άλλα 4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε πιάτο. Θα πρέπει να γίνουν ευλύγιστα για να τυλίξουμε τις μελιτζάνες.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε το σέλινο, τα καρότα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις πιπεριές. Γεμίζουμε γενναιόδωρα και δένουμε τα μελιτζανάκια με 1 κλωναράκι σέλινο το κάθε ένα (σφιχτά γύρω-γύρω). Αυτή η φάση είναι και η πιο μπελαλίδικη.

Τοποθετούμε σε τάπερ σφιχτά-σφιχτά σε στρώσεις τα μελιτζανάκια και τα καλύπτουμε με την άρμη. Τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι πάνω τους για να βυθιστούν καλά μέσα στην άλμη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η άλμη θα θολώσει. Στη φάση που θα διαυγάσει το υγρό και πάλι το τουρσί είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε (1 εβδομάδα περίπου).
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 1 χρόνο. Κάθε φορά, βγάζουμε το μελιτζανάκι, το κόβουμε και το σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

Η μυστική συνταγή για τουρσί εξπρές!

Από τον Έκτορα Μποτρίνι!
«Έχω ένα εύκολο μείγμα για τουρσί (ένα μέρος ξίδι, δύο μέρη ζάχαρη, τρία μέρη νερό, τα οποία έχω βράσει και αφήσει να κρυώσουν) στο ψυγείο μου. Διατηρείται για πάντα σε ένα βαζάκι και όποτε μου περισσέψουν λαχανικά, τα βάζω σε αυτό το μείγμα και τα αφήνω για λίγες μέρες.

Έτσι μπορείς να κάνεις τουρσί σχεδόν τα πάντα, ακόμα και μαγειρεμένες πατάτες!».

Αν λοιπόν σου περισσέψουν λαχανικά από μια συνταγή, τα οποία δεν προβλέπεται να χρησιμοποιήσεις σύντομα στο φαγητό σου, αντί να τα αφήσεις να μαραθούν στο ψυγείο και τελικά να τα πετάξεις, ακολούθησε αυτή τη συμβουλή και κάνε τα τουρσί:

Ένα έδεσμα χαρακτηριστικό της σαρακοστιανής νηστείας, το οποίο ωστόσο αξίζει να απολαμβάνεις όλο το χρόνο, και για τη γεύση και για την ευκολία αλλά και για τα υγιεινά οφέλη του!”

Μικρά Μυστικά:

Αν το τουρσί είναι πολύ ξινό, θα βάλετε όλα τα κομμάτια μέσα σε κρύο νερό για 10′. Μετά τα στραγγίζετε καλά.

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*