Σουπιές με χόρτα εποχής

Newsroom.
01/10/2024 06:44
 
 
 

Οι σουπιές μαγειρεμένες με χόρτα είναι ένα πιάτο που συναντάμε σε όλα τα νησιά. Εκείνο που αλλάζει, ανάλογα με την εποχή, είναι οι πρασινάδες. Τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, που υπάρχει αφθονία, συμμετέχουν πολλά και διαφορετικά, άγρια και κυρίως αρωματικά, που δίνουν κάθε φορά άλλη γευστική ένταση.

Υλικά
1 κιλό σουπιές
250 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κιλό σέσκουλα ή άλλα χόρτα εποχής, πλυμένα και κομμένα σε χονδρά κομμάτια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ή 1 ξερό, τριμμένο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρώντας το κόκαλο και το μελάνι τους, και τις πλένουμε καλά. Τις κόβουμε σε μακριές λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μπορούμε να προσθέσουμε και το μελάνι τους, έχοντας κατά νου ότι θα δώσει μεν «μαύρο» χρώμα στο φαγητό, αλλά θα προσθέσει και νοστιμιά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τα μυριστικά. Όταν μαραθούν, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου ½ ώρα, σε μέτρια φωτιά.

Παραλλαγές

Στη Σύρο, οι σουπιές μαγειρεύονται με πολύ φρέσκο άγριο μάραθο και λευκό κρασί. Τους μήνες που δεν βρίσκουμε άγρια χόρτα, το σπανάκι ταιριάζει μια χαρά. Μια κουταλιά πελτές ντομάτας δίνει διαφορετική γλύκα στο φαγητό.

Πηγή: htravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 4 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*