Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το δίκτυο Aegean Cuisine στα 17α βραβεία ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος»

Newsroom
21/10/2024 20:51
 
 
 

 

Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2024 στο ιστορικό θέατρο Απόλλων στη Σύρο, το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής βράβευσε παραγωγούς των Κυκλάδων. Η εκδήλωση, η οποία υποστηρίχθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το δίκτυο Aegean Cuisine, ανέδειξε τις προσπάθειες αυτών των παραγωγών, οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάδειξη τεχνικών και παραδόσεων αιώνων.

Μεταξύ των βραβευμένων ήταν και παραγωγοί από τη Νάξο, όπως το Τυροκομείο Νικόλα Πιτταρά, η Τυροκομία Νάξου του Εμμανουήλ Κουφόπουλου και το Τυροκομείο Μπαμπούνης, που προσέφεραν τα μοναδικά τους προϊόντα σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση κυκλαδίτικων τυριών στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου. Το 2024 θεωρείται μια σημαντική χρονιά για την τυροκομία των Κυκλάδων, καθώς η εγγραφή της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναγνωρίζει τη σημασία της στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, αναφέρει:

Σε μια λαμπρή τελετή που διοργάνωσε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2024 το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής βραβεύτηκαν οι παραγωγοί των Κυκλάδων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να υπηρετούν τη γη με αφοσίωση, φροντίδα και μεράκι παράγοντας τα μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα διασώζοντας και αναδεικνύοντας τεχνικές και παραδόσεις αιώνων.

Οι παραγωγοί που αποτελούν στην πλειοψηφία τους μέλη του δικτύου Aegean Cuisine, βραβεύτηκαν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων στη Σύρο, σε μια εκδήλωση την οποία υποστήριξε ως χορηγός το Επιμελητήριο Κυκλάδων τιμώντας τα μέλη του δικτύου.

Επιπλέον με τη βοήθεια των τυροκόμων παραγωγών του δικτύου Aegean Cuisine το Επιμελητήριο Κυκλάδων συντόνισε και οργάνωσε μια ιδιαίτερης αισθητικής παρουσίαση των κυκλαδίτικων τυριών στην ξεχωριστή εκδήλωση των καλεσμένων στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου.

Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαριστεί ιδιαίτερα τους παρακάτω παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνέβαλαν με την προσφορά των προϊόντων τους στην ανάδειξη αυτού του τόσο ξεχωριστού και ιδιαίτερου προϊόντος, σε μια χρονιά που το τυρί έχει την τιμητική του με αφορμή την εγγραφή της Τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χάρη στην πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ., που υποστηρίχθηκε έμπρακτα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ επίκειται η αντίστοιχη εγγραφή και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν οι: Αγρόκτημα Τσικάλι (Σίφνος), Νιώτικο (Ίος), Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης (Νάξος), Παραδοσιακές Χειροποίητες Γεύσεις της Ιωάννας (Άνδρος), Πάριον Τυροκομείο (Πάρος), Τυράκειον (Κέα), Τυροκομείο Ζωζεφίνος (Σύρος), Τυροκομείο Μυκόνου, Τυροκομείο Νικόλα Πιτταρά (Νάξος), Τυροκομείο Τήνου, Τυροκομία Νάξου | Εμμανουήλ Κουφόπουλος, Τυροκομικά Άνδρου, Τυροσύρα Τυροκομική (Σύρος).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 100 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*