Η ψημένη ρακή είναι το κέρασμα των Αμοργιανών σε γάμους, βαφτίσεις και γιορτές. Είναι το λικέρ τους και το βγάζουν μαζί με γλυκά του κουταλιού, με παστέλια στα λεμονόφυλλα και ξεροτήγανα.
Υλικά:
Βάρος: περίπου 2 λίτρα
1.500 ml ρακή
2 ξυλάκια κανέλας
1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
2 κλαδάκια φλισκούνι
2 κλαδάκια αλεσφακιά (φασκόμηλο)
1 κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση:
Για να ετοιμάσουμε την ψημένη ρακή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ρακή, 750 ml νερό, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το φλισκούνι και το φασκόμηλο και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν δυνατά τα υγρά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι για 1-2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ένα σκεύος.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να γίνει μια σκουρόχρωμη καραμέλα.
Ανακατεύουμε προς το τέλος με ξύλινη κουτάλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή (γιατί θα αφρίσει και θα πιτσιλάει) ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ρακής.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ.
Αδειάζουμε σε μπουκάλι.
Σερβίρουμε την ψημένη ρακή παγωμένη ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: gastronomos.gr της Βαγγελίτσας-Ραφαέλας Ρούσσου
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις