Οι νηστίσιμοι λουκουμάδες για τον Άγιο Ανδρέα τον Τρυποτηγανά

Newsroom.
30/11/2024 07:56
 
 
 

 

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Ανδρέας ο Τρυποτηγανάς ή Τρυποτηγανίτης, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας σε κάποιες περιοχές της Κρήτης μοιράζονται στους πιστούς λουκουμάδες, ως αντίδωρο της συμμετοχής τους στην πανήγυρη.

Το έθιμο λέει ότι οι νοικοκυρές πρέπει να κάνουν τηγανίτες ή λουκουμάδες με το πρώτο λάδι της χρονιάς, αλλιώς ο Άγιος Ανδρέας θα τις τιμωρήσει αυστηρά, τρυπώντας τους τα… τηγάνια!

Υλικά:

Για τη ζύμη:
3 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια (400 ml) νερού
1 συσκευασία (11 γρ.) στιγμιαία μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού. ζάχαρη
1 κουτ. αλάτι

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνι ζάχαρη ,
1 1/2 φλιτζάνι νερό ,
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σιρόπι: Ξεκινήστε φτιάχνοντας το σιρόπι σας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάστε σε υψηλή φωτιά και βράστε το σιρόπι σας περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει κάποια συνοχή. Όταν το σιρόπι σας είναι έτοιμο, κλείστε τη φωτιά, ρίξτε το 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού και αφήστε το σιρόπι σας να κρυώσει.

Ζύμη: Προσθέστε αλεύρι, νερό, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι σε ένα δοχείο και ανακατέψτε με το μίξερ σας μέχρι να συνδυαστούν όλα τα συστατικά. Η ζύμη δεν θα είναι πολύ παχιά, θα είναι λίγο παχύτερη από το βούτυρο για κέικ. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη ζύμη σας χωρίς μίξερ με σύρμα χειρός. Όταν η ζύμη σας φτάσει σε μέτρια συνοχή, καλύψτε το δοχείο σας με ένα πλαστικό περιτύλιγμα και στηρίξτε τη ζύμη σας για περίπου 1 ώρα για να αυξηθεί

Οι λουκουμάδες σας πρέπει να τηγανίζονται ολόκληροι, οπότε πρέπει να γεμίσετε το μισό σκεύος σας με σπορέλαιο και να ζεστάνετε το λάδι σας.

Πάρτε ένα κουτάλι και λαδώστε το. Εάν χρησιμοποιείτε το δεξί σας χέρι, πάρτε λίγο ζύμη με το αριστερό σας χέρι ή αν χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι, πάρτε λίγο ζύμη με το δεξί σας χέρι.

Πιέστε τη γροθιά σας, πάρτε τη ζύμη που χύνεται από πάνω και με το λαδωμένο κουτάλι σας και ρίξτε την στην κατσαρόλα σας.  Τηγανίστε τις λουκουμάδες σας έτσι, ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν τηγανιστούν, περάστε τους λουκουμάδες σας στο σιρόπι σας, περιμένετε περίπου 2-3 ​​λεπτά ενώ ανακατεύετε και βάλτε τους στο πιάτο σας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη σας. Μπορείτε να ρίξετε πάνω από το υπολειπόμενο σιρόπι στις λουκουμάδες σας και να τα γαρνίρετε με κανέλα

Για την ιστορία:

Στη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα, εορτάζει το Πρωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι. Ο Ανδρέας τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους.

Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεπτόμενος τι μπορεί να γίνει πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι μαθητές του.

Το περιστατικό αναφέρεται σε κάποιο κείμενο απόκρυφου ευαγγελίου.

Έτσι λοιπόν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τηρώντας την Παράδοση αιώνων, κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρει λουκουμάδες με μέλι σε όλους τους παρευρισκόμενους. Απο ότι γνωρίζω το έθιμο αυτό που είναι αντιπροσωπευτικό αυτού που ονομάζουμε “λαϊκή ευσέβεια” τηρείται στην Κρήτη και ιδιαιτέρως στην Αρχιεπισκοπή με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου και ποιμενάρχη μας, αλλά και σε πολλές ενορίες, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον Απόστολο Ανδρέα.

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 226 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*