Οι νοικοκυρές προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου φτιάχνουν το γλύκισμα «Βαρβάρα», μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα – που μοιάζει με το κολυβόζουμο – από σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, καρύδια, αλλά και άλλους σπόρους.
Το έθιμο υπάρχει σε όλη την Ελλάδα ,ωστόσο η συνταγή διαμορφώνεται ανάλογα την περιοχή, την παράδοση και τα έθιμα της.
Στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Κω τη λένε Βαρβάρα, προσθέτουν μέσα φασόλια και ρεβίθια και τη φτιάχνουν παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μοιράζοντας την παράλληλα σε όλη τη γειτονιά.
Στη Μυτιλήνη την λένε κολυβόζουμο, στη Σάμο τη λένε Βαρβάρα και βάζουν μέσα σιτάρι και όλα τα όσπρια. Στην Πάρο την λένε χυλό και τη φτιάχνουν με σιτάρι, καβουρντισμένο αλεύρι, σουσάμι, ρόδια και καρύδια.
Υλικά:
1/2 κιλό σιτάρι
1 φλ.τσαγιου σταφίδες
ρόδι λίγο
1/2 κιλό σουσάμι ή ταχίνι
5-6 ρεβύθια
5-6 φασόλια μαυρομμάτικα
1/2 κιλό ζάχαρη
κανέλα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το σιτάρι σε κατσαρόλα – χύτρα και όταν μισομαγειρευτεί προσθέτουμε τα ρεβίθια, τις σταφίδες, τα φασόλια. Βράζουμε πάλι (αν θέλουμε σε χύτρα) να μαγειρευτούν καλά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα ρίχνουμε το σουσάμι αφού πρώτα το ψήσουμε λίγο στο φούρνο και στη συνέχεια το αλέθουμε. (Αν θέλουμε το περνάμε από τριχιά και μετά το προσθέτουμε στα βάρβαρα).
Μπορούμε βέβαια αντί σουσάμι να βάλουμε ταχίνι αφού πρώτα το διαλύσουμε με λίγο νερό. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση.
Σερβίρουμε στα πιάτα προσθέτοντας ζάχαρη, ανάλογα το πόσο γλυκά τα θέλουμε και ρίχνουμε και λίγα κουκούτσια από ρόδι και κανέλα.
Πηγή: otoposmas.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις