Το σπιτάκι του Χάνσελ και της Γκρέτελ, από gingerbread

Newsroom.
19/12/2024 06:57
 
 
 

 

Αυτό το σπίτι μπορεί να το χτίσει (με την απαραίτητη βοήθεια) και ένα παιδί. Γλυκό, παραμυθένιο, στολισμένο με ζαχαρωτά αξίζει τον χρόνο και τον κόπο – ιδίως μόλις δεις το χαμόγελο του μικρού μηχανικού του.

Είναι μια συνταγή για αρωματικό gingerbread, που με μερικά κομμάτια χαρτόνι, ένα στυλό, έναν χάρακα και μπόλικα ζαχαρωτά και καραμέλες της αρεσκείας μας γίνεται ένα σπιτάκι γεμάτο χρώμα και γλύκα. Η συνταγή για τη ζύμη είναι απλή, ωστόσο η ίδια η κατασκευή, το «χτίσιμο» του σπιτιού, είναι κάπως μπελαλίδικη διαδικασία, που όμως παρέα με τα παιδιά θα γίνει διασκεδαστική και απολαυστική για όλους.

Υλικά:

Ζύμη
830 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
170 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
285 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
2 αυγά μεγάλου μεγέθους
1 κούπα πετιμέζι (ή μελάσα)
1 κουτ. σούπας νερό

Γλάσο
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
340 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το στόλισμα
καραμέλες, σοκολατάκια και ζαχαρωτά της αρεσκείας μας (πολύχρωμα κουφετάκια τύπου σμάρτις, κας κας σε διάφορα σχέδια και χρώματα, ζελεδάκια, πολύχρωμη τρούφα κ.ά.)

Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε το σπιτάκι του Χάνσελ και της Γκρέτελ, από gingerbread, ξεκινάμε με τη ζύμη gingerbread.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το πετιμέζι, το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το μισό μείγμα αλευριού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια συμπαγή ζύμη.
Ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή στην αφή και να μην κολλάει.
Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, τα πιέζουμε να πλατύνουν λίγο και τυλίγουμε το καθένα με διάφανη μεμβράνη. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή, προτιμότερο, για όλο το βράδυ.
Βγάζουμε τις ζύμες από το ψυγείο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
Με οδηγό τα διαγράμματα της σελίδας 54 κόβουμε αντίστοιχα κομμάτια από καθαρό χαρτόνι: 2 φορές την πρόσοψη (το ένα κομμάτι θα γίνει η πανομοιότυπη πίσω όψη του σπιτιού), 2 φορές κάθε πλαϊνό τοίχο, 2 φορές τη σκεπή και 2 φορές το ένα από τα τρία κομμάτια της καμινάδας).
Οι διαστάσεις είναι σημειωμένες πάνω στα σχεδιαγράμματα και αντιστοιχούν στην ποσότητα της ζύμης που ετοιμάσαμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στερεώνουμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες φούρνου.
Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα σε επίπεδη, καθαρή επιφάνεια και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Με τον πλάστη ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης σε φύλλο σχετικά ορθογώνιο με πάχος 0,5 εκ. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε φύλλο ή πλάστη με λίγο αλεύρι, για να μην κολλήσουν.
Τοποθετούμε τα χαρτόνια με τα σχεδιαγράμματα του σπιτιού (τοίχοι, σκεπή και καμινάδα), όσα χωράνε, στο ένα φύλλο ζύμης και με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια κόβουμε αντίστοιχα κομμάτια φύλλου.
Την πόρτα και τα παράθυρα μπορούμε να τα κόψουμε από τώρα ή όταν ξεφουρνίσουμε τις ζύμες, όσο είναι ακόμη ζεστές.
Μεταφέρουμε προσεκτικά, με μεγάλη σπάτουλα, τα κομμάτια φύλλου στις λαμαρίνες. Συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, ανοίγοντάς το και φτιάχνοντας τα υπόλοιπα κομμάτια του σπιτιού που δεν χώρεσαν στο πρώτο.
Ψήνουμε τα κομμάτια για 11- 15 λεπτά, μέχρι οι άκρες τους να αρχίσουν να σκουραίνουν. Τα μικρότερα κομμάτια (π.χ. της καμινάδας) είναι έτοιμα σε 6-8 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και, όσο είναι ακόμη ζεστά και μαλακά (όσο κρυώνουν σκληραίνουν), τριμάρουμε τις άγριες άκρες τους με ένα μαχαιράκι, για να μπορούν να κολλήσουν ευκολότερα στη συνέχεια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.

Γλάσο
Χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με 190 γρ. από τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν μια απαλή, λεία μαρέγκα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη άχνη πασπαλιστά και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει σταθερές, σφιχτές κορφές.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή, νοτισμένη πετσέτα μέχρι τη συναρμολόγηση του σπιτιού. Λίγο πριν ξεκινήσουμε, μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή και πολύ λεπτή μύτη.

Συναρμολόγηση
Ξεκινάμε με τον έναν πλαϊνό τοίχο, απλώνοντας γλάσο σε χοντρή γραμμή κατά μήκος μιας από τις κοντές πλευρές του. Την κολλάμε στην κάθετη πλευρά της πρόσοψης του σπιτιού.
Κρατάμε ενωμένα τα δύο κομμάτια για 1-2 λεπτά, για να κολλήσουν, όσο στεγνώνει το γλάσο και στερεοποιείται.
Με τον ίδιο τρόπο κολλάμε και τον δεύτερο πλαϊνό τοίχο στην άλλη άκρη της πρόσοψης.
Κολλάμε με γλάσο και τις άλλες κοντές πλευρές των πλαϊνών κομματιών με την πίσω όψη του σπιτιού. Περνάμε με γλάσο όλες τις ενώσεις της μέχρι τώρα κατασκευής, μέσα κι έξω από το σπίτι, για να μη μείνουν κενά κι έτσι το σπιτάκι να γίνει σταθερό.
Περνάμε με γλάσο τις κάτω άκρες του σπιτιού και τις κολλάμε σε ένα ταψάκι, ώστε η κατασκευή να είναι όρθια. Αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να στεγνώσουν όλες οι ενώσεις, πριν συνεχίσουμε.
Περνάμε με γλάσο όλες τις επάνω άκρες τής έως τώρα κατασκευής. Στερεώνουμε λοξά τα δύο ορθογώνια κομμάτια της σκεπής, κολλώντας στο γλάσο τις μακριές τους πλευρές στις αντίστοιχες των τοίχων (εδώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούμε βοήθεια από δεύτερο άτομο, γιατί τα κομμάτια της σκεπής πρέπει να κολλήσουν ταυτόχρονα).
Φροντίζουμε οι άκρες των κομματιών της σκεπής να έχουν τέτοια κλίση ώστε να εξέχουν λίγο από τους τοίχους.
Κρατάμε τα κομμάτια της σκεπής σταθεροποιημένα με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά, μέχρι να κολλήσουν καλά και το γλάσο να αρχίσει να στερεοποιείται.
Περνάμε γλάσο κατά μήκος της κορυφής της σκεπής, για να καλύψουμε τυχόν κενά. Αφήνουμε το σπιτάκι ακίνητο για όλο το βράδυ, πριν τοποθετήσουμε την καμινάδα, ώστε η σκεπή να σταθεροποιηθεί εντελώς.
Επειδή η σκεπή έχει κλίση, είναι προτιμότερο η συναρμολόγηση της καμινάδας να γίνει πριν από την τοποθέτησή της στη σκεπή. Όταν ενώσουμε τα κομμάτια της, την κολλάμε με γλάσο στη σκεπή.
Αφήνουμε ξανά το σπιτάκι για 1 ώρα, μέχρι να στεγνώσει το γλάσο της καμινάδας.

Διακόσμηση
Εδώ μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε ανάλογα με το γούστο μας. Συνήθως με κόκκινα κουφετάκια ή ζαχαρωτά διακοσμούμε τη σκεπή και με πολύχρωμα στολίζουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Ή μπορούμε απλώς να σχεδιάσουμε τα κεραμίδια, την πόρτα και τα παράθυρα με γλάσο που έχει περισσέψει.
Κολλάμε τα ζαχαρωτά με γλάσο και αφήνουμε να στεγνώσουν πριν παρουσιάσουμε το σπιτάκι.

Πηγή: gastronomos.gr

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης και Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*