Με τη γαλλική τεχνική ψησίματος κονφί, το κοτόπουλο αποκτά απίστευτα μελωμένο και νόστιμο ψαχνό. Τα πιτάκια αυτά τρώγονται ζεστά, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για γαλοπούλα που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά για 20 τεμμάχια:
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (500 γρ.)
άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
2 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
500 ml ηλιέλαιο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, φρέσκο ή ξερό
1 ντοματάκι κονσέρβας, ψιλοκομμένο
120 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τα αλμυρά κανταϊφάκια γεμιστά με κοτόπουλο και γραβιέρα Νάξου, ξεκινάμε με τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
Σε μικρό βαθύ ταψί βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου, τα καλύπτουμε με το ηλιέλαιο και ψήνουμε σε αυτό το «μπάνιο λαδιού», για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά (κονφί). Τα σκουπίζουμε, αφαιρούμε δέρμα και κόκαλα, το ξεψαχνίζουμε, ψιλοκόβουμε το ψαχνό και το ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ με το θυμάρι, την ντομάτα, τη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι.
Κανταϊφάκια
Αφρατεύουμε καλά το κανταΐφι με τα χέρια μας και με ένα ψαλίδι το κόβουμε σε 20 ίσα μέρη.
Βάζουμε ένα κομμάτι κανταΐφι στη χούφτα μας, φτιάχνοντας μια «φωλιά». Στο κέντρο της βάζουμε 1 κουτ. σούπας μείγμα κοτόπουλου και σκεπάζουμε με το κανταΐφι, πλάθοντας μπαλίτσα που να κλείσει τη γέμιση στο εσωτερικό. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε βαθύ σκεύος τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο τα κανταϊφάκια σε δόσεις, σε σχετικά δυνατή φωτιά, για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και, αν θέλουμε, τα συνοδεύουμε με γιαούρτι, αρωματισμένο με φρέσκα φύλλα δυόσμου και ξύσμα λεμονιού.
Πηγή: gastronomos.gr του Δημήτρη Δημητριάδη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος και Food styling: Tina Webb
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις