Η παραδοσιακή σεφουκλωτή της Νάξου: Μια πίτα γεμάτη γεύση και μνήμες

Newsroom.
15/01/2025 08:19
 
 
 

 

Η σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή πίτα της Νάξου, γεμάτη αρώματα από σέφουκλα (σέσκουλα) και μυρωδικά, που ψήνεται συνήθως στη γάστρα ή στο φούρνο. Σε ορισμένες περιοχές της Νάξου, συνηθίζεται να προσθέτουν στη γέμιση ρύζι, που απορροφά τα υγρά των χόρτων, και σταφίδες, που χαρίζουν μια γλυκιά νότα στην πίτα.

Υλικά:
Για τη γέμιση:
– 1 κιλό σέσκουλα (σέφουκλα) καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
– 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
– 1/2 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά), ψιλοκομμένο
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1/2 φλιτζάνι ρύζι (προαιρετικά)
– 1/3 φλιτζανιού σταφίδες (προαιρετικά)
– Αλάτι και πιπέρι

Για το φύλλο:
– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
– 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
– μέλι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία γέμισης:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα σέσκουλα, τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μάραθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αν επιλέξουμε να βάλουμε ρύζι, το προσθέτουμε ωμό στη γέμιση, καθώς θα μαγειρευτεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος απορροφώντας τα υγρά των χόρτων. Οι σταφίδες προστίθενται στο τέλος, για να δώσουν γλυκύτητα και αντίθεση στη γεύση. Ανακατεύουμε καλά και
αφήνουμε τη γέμιση να σταθεί για 15-20 λεπτά.

2. Ετοιμασία φύλλου:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη: ένα μεγαλύτερο για τον πάτο και ένα μικρότερο για το κάλυμμα της πίτας.

3. Άνοιγμα φύλλου:
Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο που να καλύπτει το ταψί και τα τοιχώματά του. Τοποθετούμε το φύλλο στο λαδωμένο ταψί, αφήνοντας να περισσεύει στις άκρες.

4. Γέμισμα:
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί.

5. Κάλυψη με φύλλο:
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση. Διπλώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου πάνω από το πάνω φύλλο και κλείνουμε καλά την πίτα. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι.

6. Ψήσιμο:
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Σερβίρισμα:
Η σεφουκλωτή σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και αποτελεί μια ιδανική επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας.

Καλή απόλαυση!

Φωτογραφία: cantina.protothema.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.689 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*