Καρυδάτα από την Άνδρο

Newsroom.
16/01/2025 08:05
 
 
 

 

Η Άνδρος έχει παράδοση στη ζαχαροπλαστική με ιστορία αιώνων και ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας. Οι πρώτοι ζαχαροπλάστες μάθαιναν την τέχνη εκτός των ελληνικών συνόρων – όπου οι συνταγές τους μεταφέρονται πλέον από γενιά σε γενιά – και φρόντιζαν να φέρνουν στο αρχοντικό νησί νεωτεριστικές ιδέες ικανοποιώντας το εκλεπτυσμένο γούστο της αστικής τάξης.

Καρυδάτα, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, παστιστάκια, “παμπιλόνι” – εσπεριδοειδές, που δεν τρώγεται ωμό μόνο σαν γλυκό – σουμάδα, παστελαριές, νουγκατίνες, παστέλια, είναι μόνο κάποια από τα παραδοσιακά γλυκά της Ανδριώτικης κουζίνας .Βασίζονται κυρίως στα καρύδια ,στο αμύγδαλο και στα φρούτα που παράγει η εύφορη γη του νησιού.

Υλικά:
100 γρ ασπράδια αυγού περίπου 3 ασπράδια
170 γρ ζάχαρη
100 γρ καρύδια ψιλοαλεσμένα
190 γρ παντεσπάνι ξερό, τριμμένο εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο, ξερό κέικ ή τσουρέκι, ή ακόμα και τριμμένο παξιμάδι
1 κουτ.γλ. κανέλα
μαρμελάδα βερίκοκο για την γέμιση

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε αρχικά τον φούρνο στους 250°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Ανακατεύουμε σε μπολ τα καρύδια, το παντεσπάνι και την κανέλα. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα ασπράδια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το καρύδι.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα κορνέ και σχηματίζουμε πάνω στη λαμαρίνα μικρά μπισκότα διαμέτρου περίπου 3 εκ., με μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί στο ψήσιμο φουσκώνουν λίγο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 11 ‘ .Μόλις κρυώσουν, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα ενώνουμε ανά δύο βάζοντας ανάμεσά τους μαρμελάδα βερίκοκο.

Πηγή: otoposmas.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 138 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*