Το κριθαρότο με γαρίδες δεν θέλει κόπο, μόνο τρόπο! Διαλεχτά υλικά, ένα γευστικό σπιτικό ζωμό και ένα-δύο υλικά που θα κάνουν τη διαφορά, όπως το φινόκιο και το αρσενικό Νάξου που «απογείωσαν» ουσιαστικά το φαγητό.
Το αφήνεις τυπικά al dente και ζουμερό, τελειώνεις με λίγο βούτυρο και σερβίρεις την απόλαυση την ίδια!
Υλικά:
600 γρ. φρέσκιες γαρίδες
250 γρ. κριθαράκι
150 γρ. φινόκιο
50 ml ούζο ή λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο
40 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
50 γρ. αρσενικό Νάξου
Φρέσκο μάραθο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το ζωμό
1200 ml νερό
1 κρεμμύδι
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι σέλερι
1 κλωναράκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
Χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας τις γαρίδες σχολαστικά, αφαιρούμε το κέλυφος και το κεφάλι, τα οποία βάζουμε σε κατσαρόλα και τα κρατάμε για να ετοιμάσουμε το ζωμό.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε, αφαιρούμε από την κάθε γαρίδα το μαύρο εντεράκι και ξεπλένουμε, κρατάμε τις γαρίδες στην άκρη.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κελύφη, τα κεφάλια και όλα τα παραπάνω υλικά για το ζωμό βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, περνάμε το ζωμό από σίτα και το κρατάμε καυτό.
3. Ξεκινάμε με το κριθαρότο: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο σε λεπτές φέτες.
4. Σε ευρύχωρο-μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν γυαλίσει προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και ξεκινάμε να προσθέτουμε τον καυτό ζωμό, τον προσθέτουμε σε 5-6 δόσεις, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
Όταν κριθαρότο αρχίζει να χυλώνει και έχουμε 1 δόση από το ζωμό ακόμη, τον προσθέτουμε, προσθέτουμε τις γαρίδες, καρυκεύουμε με αλάτι και λίγο ακόμη πιπέρι.
5. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε σε 3 λεπτά, το κριθαρότο πρέπει να είναι ζουμερό και χυλωμένο, προσθέτουμε το βούτυρο και το αρσενικό Νάξου και ψιλοκομμένα τα πράσινα τρυφερά φύλλα από το φινόκιο.
Κουνάμε ελαφρά και σκεπάζουμε το τηγάνι.
6. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο λίγο φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο.
Μικρά Μυστικά:
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο σωτάρισμα 3-4 σπόρους από γλυκάνισο ή μαραθόσπορο για επιπλέον άρωμα και γεύση
– Προτιμάμε φρέσκιες γαρίδες αλλά δεν είναι απαραίτητο
– Εκτός από αρσενικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πικάντικη γραβιέρα
– Το κριθαρότο μπορεί να γίνει και με άλλα θαλασσινά όπως όστρακα, καλαμάρι ή σουπιά
– Προσέχουμε να αφήσουμε το κριθαρότο αρκετά ζουμερό και al dente γιατί το κριθαράκι ρουφάει τα υγρά
– Στο κριθαρότο αυτό ταιριάζουν και οι λιαστές ντομάτες
Πηγή: funkycook.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις