Το παραδοσιακό παστέλι Αμοργού μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε και για την περίοδο της νηστείας και να το καταναλώσουμε ως γλυκάκι.
Τα κύρια συστατικά του είναι το μέλι και το καθαρισμένο σουσάμι το οποίο πασπαλίζει και το Αμοργιανό ξεροτήγανο.
Το παστέλι προσφέρεται σε σχήμα τετραγώνου και έχει βάρος περί τα 100gr.
Το γνήσιο, αυθεντικό παστέλι αποτελείται από τα εξής συστατικά (σουσάμι & μέλι σε αναλογία 1 προς 1):
– Σουσάμι (καθαρισμένο)
– Μέλι
Εκτέλεση:
Η ανάδευση των παραπάνω κρατάει αρκετή ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει. Στην συνέχεια ακολουθεί το άπλωμα σε μεγάλες ειδικές τάβλες και το χτύπημα με ξύλο ώστε να πάρει την ευπαρουσίαστη επίπεδη μορφή του και να μοιραστεί σε καλεσμένους.
Ακολουθεί το σε ευθείες γραμμές, το κόψιμο σε σχήμα ρόμβου και στο τέλος το σερβίρισμα με τα λεμονόφυλλα, που υπάρχουν στις τάβλες, δίνοντας αντικολλητικό χαρακτήρα τόσο στη δημιουργία όσο και την ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση του!
Καλό θα ήταν πριν το άδειασμα του μείγματος στο τραπέζι, να το περάσουμε με ένα σφουγγαράκι εμποτισμένο με κόκκινο κρασί.
Πηγή: go-amorgos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις