Νηστίσιμη μπουγάτσα με κουβερτούρα

Newsroom.
12/03/2025 07:58
 
 
 

 

Με γάλα αμυγδάλου και κουβερτούρα για σοκολατένια γεύση, αυτή η μπουγάτσα αποτελεί ιδανικό πρωινό ή απολαυστικό επιδόρπιο για τους vegan ή για όσους νηστεύουν.

Υλικά:
12 φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζ. ηλιέλαιο
1/2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για την κρέμα
500 γρ. γάλα αμυγδάλου
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
80 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

Λίγη άχνη για το τελείωμα (προαιρετικά)
Λίγη λιωμένη σοκολάτα για το τελείωμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας. Μόλις κρυώσει τελείως, αφαιρούμε τη μεμβράνη και αφρατεύουμε την κρέμα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

Κόβουμε δύο φύλλα κρούστας στη μέση και τα αφήνουμε στην άκρη. Απλώνουμε ένα ολόκληρο φύλλο στον πάγκο εργασίας, το αλείφουμε με λάδι και το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Καλύπτουμε με άλλο ένα ολόκληρο φύλλο κρούστας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το λάδι και τη ζάχαρη. Βάζουμε σταυρωτά από πάνω και εναλλάξ τα τέσσερα μικρότερα φύλλα που έχουμε κόψει, τα οποία επίσης αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Απλώνουμε στο κέντρο 3 κ.σ. από την κρέμα, έτσι ώστε να έχουμε ένα ισόπαχο παραλληλόγραμμο. Στη συνέχεια, διπλώνουμε και τις δυο πλευρές από τα μικρότερα φύλλα αλείφοντας με λάδι και πασπαλίζοντας με κρυσταλλική ζάχαρη. Τέλος, διπλώνουμε τις άκρες έτσι ώστε να έχουμε ένα φάκελο. Τον αλείφουμε με λίγο λάδι και τον αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ομοίως φτιάχνουμε άλλες δύο μπουγάτσες με τα υπόλοιπα υλικά.

Αλείφουμε τις μπουγάτσες με ελάχιστο λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 190°C, στη μεσαία σχάρα, για 15 λεπτά περίπου. Mόλις τις βγάλουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και έπειτα τις αχνίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε, τις περιχύνουμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα και σερβίρουμε.

Μικρά Μυστικά:
Αντί για γάλα αμυγδάλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας μας. Ανακατεύουμε καλά σε μια κατσαρόλα το γάλα αμυγδάλου, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και να πάρει βράση. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας να λιώσει από τη θερμότητα του μείγματος.

Πηγή: tovima.gr του Γιάννου Βαλιάνου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 76 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*