Νηστίσιμη πάστα φλώρα δίχως κρόκους αυγών και δίχως βούτυρο. Μία πάστα φλώρα με γλυκόπικρη μαρμελάδα πορτοκάλι, για όσους νηστεύουν ή προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους. Αυτή η vegan εκδοχή της πάστας φλώρας που αξίζει να δοκιμάσεις!
Υλικά για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
90 ml ηλιέλαιο
70 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
90 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
80 γρ. καστανή ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
290 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
3-4 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το αλκοόλ της επιλογής μας και τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλα και μετά με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαρμελάδα πορτοκάλι Εδem με το νερό, για να γίνει πιο ρευστή και αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και την ανοίγουμε με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα (χρησιμοποιώντας αν χρειάζεται λίγο επιπλέον αλεύρι), τόσο ώστε να εφαρμόζει στην ταρτιέρα μας και να σηκώνεται στα τοιχώματα.
Τη μεταφέρουμε στην ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα, την εφαρμόζουμε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της και τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνειά της.
Απλώνουμε το μείγμα της μαρμελάδας σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα στις λαδόκολλες και κόβουμε με μαχαιράκι λωρίδες. Τις τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο μείγμα μαρμελάδας και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν με τη ζύμη βάσης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει καλά η ζύμη. Αφήνουμε την πάστα φλώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 2 ώρες) και σερβίρουμε.
Μικρά Μυστικά:
– Ο λόγος που βάζουμε ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, είναι για να μην γίνει πολύ βαριά η μυρωδιά της ζύμης. Αν θέλεις μπορείς για όλη την ποσότητα λαδιού να βάλεις μόνο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσεις να είναι σχετικά ελαφρύ, χωρίς έντονη μυρωδιά (π.χ. όχι αγουρέλαιο).
– Προτείνω να μη αντικαταστήσεις το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού με λεμόνι, γιατί ο χυμός λεμονιού είναι ιδιαιτέρως όξινος και θα πρέπει να αλλαχθεί η ποσότητα ζάχαρης στη ζύμη. Μπορείς όμως να κρατήσεις αυτή ακριβώς τη ζύμη και να την δοκιμάσεις με διαφορετικές μαρμελάδες.
Πηγή: madameginger.com
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment