Νηστίσιμα τσουρέκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Newsroom.
19/03/2025 08:44
 
 
 

 

Τα τσουρέκια είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις, όπου αφαιρώντας όλα τα ζωικά συστατικά, αυγά, βούτυρο και γάλα, μπορείς να έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Εννοείται οτι δεν πρέπει να παραλείψεις το μαχλέπι αν θέλεις να “μυρίσεις” τσουρέκι, η μαστίχα μπορεί να παραλειφθεί.

Τα νηστίσιμα τσουρέκια είναι υπέροχα, είτε είσαι vegan, είτε απλά θέλεις πιο υγιεινά πασχαλινά τσουρέκια απλά βάλε ένα κόκκινο αυγό θα ενθουσιάσουν!

Υλικά:
800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
180 γρ. καστανή ζάχαρη
200ml. χλιαρό νερό
25 γρ. νωπή μαγιά
200ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι, στραγγισμένος
120ml ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Αμύγδαλο φιλέ
Μέλι ή ζάχαρη για την επάλειψη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι , ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό σημείο για 10’.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκάλι.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, μείγμα με το χυμό-ελαιόλαδο, το προζύμι, τα ξύσματα και τα μπαχαρικά.

Ζυμώνουμε για 5’, μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 60’.

Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις και χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια, πλάθουμε κορδόνια και κατόπιν δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε στα τσουρέκια.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα και τα αφήνουμε για 20’ σε ζεστό σημείο.

Σε 2 κουταλιές της σούπας αραιώνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή 1½ κουταλάκι του γλυκού, με αυτό το σιρόπι αλείφουμε τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30′ περίπου.

Μικρά Μυστικά:

Μπορούμε να παραλείψουμε τη μαστίχα ή να προσθέσουμε τριμμένο κακουλέ

Για να δώσεις και εμφάνιση που θα θυμίζει τσουρέκι, άλειψε είτε με ζαχαρόνερο πριν το ψήσιμο είτε με μέλι μετά, εγώ χρησιμοποίησα ζαχαρόνερο.

Ζύμωσε σωστά τσουρέκια σου, δεν χρειάζεται κόπος αρκούν απλές κινήσεις, αν δεν έχεις ζυμωτήριο.

Τέλος να θυμάσαι πως το ζεστό περιβάλλον βοηθά πολύ για να φτιάξεις πετυχημένα νηστίσιμα τσουρέκια.

Αν έχεις κάποιο πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο κατάλληλο και για γλυκά δοκίμασέ το, αν έχεις ενδοιασμούς χρησιμοποίησε φυτικό λάδι.

Πηγή: funkycook.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 10.557 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*