Τα φαγητά με τα λαχανικά και τη νηστίσιμη γεύση και ευωδιά είναι η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό μας. Μέσα από τη γαστρονομική μας παράδοση, οι συνταγές δίνουν ποικίλες επιλογές και η αποφυγή των κρεατικών με την αντικατάστασή τους από τα γεννήματα του μποστανιού, δίνει βιταμίνες και ενέργεια.
Η chef μας Ρένα Γιαννουλάκη πλουτίζει τις γεύσεις μας αυτές τις μέρες, με συνταγές απλές και γεμάτες αγάπη αλλά και υλικά, που εύκολα βρίσκουμε στο χωριό ή και στο μανάβικό μας.
Άνοιξη η φύση ξυπνά και όλα ανθίζουν!
Οι κουρμούλες στα αμπέλια αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα τρυφερά φυλλαράκια τους!
Μεγάλη Πέμπτη και το έθιμο καλεί τις νοικοκυρές να φτιάξουμε μια μυρωδάτη γέμιση με λιγοστά υλικά που κάθε νοικοκυριό έχει.
Πρωτοφανίστικα, νόστιμα και λαχταριστά για μικρούς και μεγάλους και συνάμα νηστίσιμα όπως και όλα τα φαγητά που καταναλώνουμε όλη την Μεγάλη εβδομάδα.
Τα ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης.
Υλικά:
1 κιλό φρέσκα αμπελόφυλλα τα οποία ζεματάω σε νερό που βράζει για μισό λεπτο
500γρ ρύζι Καρολίνα η 500γρ πλιγούρι η 250γρ ρύζι και 250γρ πλιγούρι.
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 -5 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
11/2 ματσάκι βάλσαμο ψιλοκομμένο
200 γρ ελαιόλαδο για την γέμιση και 100γρ για την κατσαρόλα.
Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
2 πατάτες καθαρισμένες σε φέτες τις οποίες θα βάλω στην βάση της κατσαρόλας.
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη προσθέτω τα κρεμμύδια, τα ντολμαδάκια θέλουν πολύ κρεμμυδάκι, την ντομάτα, τα μυρωδικά μαϊντανό, άνηθο και βάλσαμο ο οποίος και πρέπει να υπερτερεί.
Προσθέτω και τα 200 γρ ελαιόλαδο, νοστιμεύω με αλάτι, πιπέρι.
Ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά.
Τα κοτσάνια από τα αρωματικά που έβαλα στη γέμιση δεν τα απορρίπτω τα στρώνω στη βάση της κατσαρόλας, όπως επίσης και φέτες από καθαρισμένη πατάτα.
Αρχίζω να τυλίγω τα ντολμαδάκια.
Απλώνω το φυλλαράκι στο αριστερό μου χέρι, βάζω επάνω σε αυτό λίγη από τη γέμιση, διπλώνω από τα πλάγια δεξιά και αριστερά και μετά από την πάνω μεριά ρολάρω κυλινδρικά σφίγγοντας το συγχρόνως.
Τοποθετώ τα ντολμαδάκια συμμετρικά στην κατσαρόλα.
Όταν τελειώσω τι διαδικασία προσθέτω λίγο αλάτι ακόμα, το χυμό από το λεμόνι και τα 100 γρ ελαιόλαδο.
Σκεπάζω τα ντολμαδάκια μου με ένα πιάτο, προσθέτω νερό να καλύπτει σχεδόν το πιάτο.
Κλείνω την κατσαρόλα με το καπάκι της, την τοποθετώ στην φωτιά να πάρει βράσει και μετά χαμηλώνω για να μην μου πιάσει το φαγητό.
Δοκιμάζω λίγο ζουμάκι όση ώρα ψήνονται να δω αν χρειάζονται αλάτι.
Ελέγχω και σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσω λίγο νερό, που συνήθως δεν χρειάζεται γιατί πρέπει να πιούν όλα τα ζουμάκια τους να είναι νόστιμα.
Θα χρειαστούν 40 με 45 λεπτά περίπου για να ψηθούν.
Καλή μεγάλη εβδομάδα με το καλό και στην Ανάσταση!
Πηγή: maleviziotis.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις