Η μπαρμπαρόπιτα είναι η πίτα που φτιάχνεται με μπαρμπαράλευρο, δηλαδή με καλαμποκάλευρο κίτρινο. Είναι γλυκιά, περιέχει «τσιμπίμπο», σταφίδες ξανθές δηλαδή, μαύρες σταφίδες και κανελογαρίφαλα, αρωματίζεται με πορτοκάλι και γίνεται ένα θαυμάσιο γλυκό σνακ για κάθε ώρα.
Υλικά:
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον, για το ταψί
1 λίτρο νερό
500 γρ. καλαμποκάλευρο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1/2 λεμόνι
1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές + λίγες ακόμη, για το στόλισμα
2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
3/4 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα, ελαφρώς καβουρδισμένα
Εκτέλεση:
Για να ετοιμάσουμε την μπαρμπαρόπιτα (γλυκιά κορφιάτικη πίτα με καλαμποκάλευρο), ξεκινάμε και σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζεσταίνουμε καλά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αχνίσουν, χωρίς όμως να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε πασπαλιστά το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε ασταμάτητα με το σύρμα, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός που να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό και τα δύο μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι η ζάχαρη σχεδόν να λιώσει.
Ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά για να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Τέλος, ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (ή με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα), μέχρι να ενσωματωθεί τελείως στο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε γενναιόδωρα τον πυθμένα και τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32-34 εκ.
Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι η πίτα να πάρει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.
Αν ροδίσει από νωρίς, σκεπάζουμε χαλαρά με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε περίπου 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Η μπαρμπαρόπιτα είναι έτοιμη αν βυθίσουμε στο κέντρο της ένα μαχαίρι και βγει καθαρό. Βγάζουμε από τον φούρνο, στολίζουμε με τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και αφήνουμε να κρυώσει, προτού την κόψουμε σε κομμάτια.
Πηγή: gastronomos.gr της Λιάνας Μπάρμπα
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου